Ouluhalli tyhjeni Taitajista Tulosta Kerro kaverille
30.04.2010 13:00
AddThis Social Bookmark Button
TAITAJA 2010 -TIEDOTE                                    30.4.2010

Ouluhalli tyhjeni Taitajista

Eilen päättyneet Taitaja 2010 -kisat onnistuivat järjestäjien mukaan kokonaisuutena hyvin.

Taitaja 2010 -kisat päättyivät eilen Ouluhallissa puolen päivän aikaan ja purkutyöt käynnistettiin saman tien, sillä halli luovutetaan muuhun käyttöön heti tänään perjantaina kello 18.00.

Torstaina jo muutamassa tunnissa Ouluhalliin rakennetut kilpailukeittiöt, kauneushoitolat ja tietokonepisteet olivat kadonneet. Perjantaina puolilta päivin hallin siivous oli jo käynnissä.

"Purku on hyvässä vaiheessa, eikä ongelmia ole ollut", toteaa tapahtuman viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen.

Kilpailujen projektipäällikkö Sauli Jaara arvioi kilpailujen aikana, että purku tulee olemaan yhden sortin Suomen ennätys: purettavana oli muun muassa 20 kilometriä sähköjohtoja, yli kaksi kilometriä vesi- ja viemärijohtoja, tietotekniikkapiuhoja noin kolme kilometriä ja lajiaitoja noin puolitoista kilometriä.

"Lajialueen purkaminen vuorokaudessa oli haaste, mutta aikataulussa ollaan", Jaara toteaa.

Hyvä kokonaisuus

Kilpalujärjestäjien mukaan Taitaja 2010 -oli kokonaisuuten hyvin onnistunut tapahtuma ja kiitosta on tullut paljon.

"Meidän pääprioriteettimme oli, että lajit onnistuvat hyvin ja aikataulut pitävät, ja näissä onnistuimme", Jurvakainen kertoo.

Kilpailujohtaja Jaara totesi tapahtuman torstaisessa tiedotustilaisuudessa, että pieniä ongelmia kisapäivien aikana ilmeni, mutta ne ratkottiin nopeasti.

"Olen aina sanonut, että lentämään opetteleva lintukin putoaa varmasti ensimmäisillä kerroilla, mutta ei se siihen kuole", kisajohtaja kuvaili.

Ensikertalaisesta Taitajien taitaja

”Jag vann en bil!” huudahti vuoden 2010 Taitajien taitajaksi valittu Mette Pökelmann nähdessään valmentajansa palkitsemisen jälkeen.

Axxellin edustajana Hevostenhoito-lajissa kilpaillut Pökelmann osallistui nyt ensimmäistä kertaa Taitaja-kisoihin.

”Tämä oli erittäin hyvä kokemus, vaikkakin jännitti. Kisoissa oppii todella paljon ja tästä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Meillä hevostenhoidossa oli hyvä yhteishenki ja fiilis. Oulussa on ollut tosi hyvät puitteet ja mielestäni kaikki on toiminut hyvin, myös kaksikielisyys”, arvioi ruotsia äidinkielenään puhuva Pökelmann.

Raaseporista kotoisin oleva Pökelmann opiskelee kaksoistutkintoa Axxellissa, Kemiössä. Pökelmann kertoi, ettei hirveästi ehtinyt valmistautua Taitaja-kisoja varten.

”Mette on jo valmiiksi todella hyvä, joten hänen ei tarvinnut paljon erikseen treenata kisoja varten. Tämä kyllä tuntuu upealta ja olen erittäin ylpeä omasta tytöstä”, hehkuttaa Pökelmannin valmentaja Jennie Westerlund.

Yhdeksän-vuotiaasta asti hevosten parissa viihtyneelle Pökelmannille hevosalan opiskelu oli luonnollinen valinta ja nyt kutsumuksen seuraaminen palkittiin.

”Kilpailu oli tiukka ja oli uskomatonta voittaa kultaa. Sitten vielä tämä Taitajien Taitaja, tuntuu ihan mahtavalta”, kertoi häkeltynyt Pökelmann.
 
Opintopoluilla kierteli 11 500 koululaista Tulosta Kerro kaverille
30.04.2010 09:50
AddThis Social Bookmark Button

Opintopoluille osallistui kolmen päivän aikana kaikkiaan 11 500 kisakävijää. Polkuoppaina toimivat Oulun seudun ammattiopiston opiskelijat. Opintopolut tarjosivat  yleisölle oivan tavan tutustua kilpailuun ja eri ammatteihin opastetusti.

 

opintopolut


/koululaisille/opintopolut

 
Taitaja-kooste Kalevan extrassa Tulosta Kerro kaverille
30.04.2010 09:31
AddThis Social Bookmark Button

Lue jutut ja katso kuvat tapahtumasta Kalevan Taitaja-extra -sivuilta:

http://www.kaleva.fi/index.cfm?m=alasivu&osio=extra;-158

 
Mette Pökelmannista vuoden 2010 Taitajien Taitaja Tulosta Kerro kaverille
29.04.2010 17:24
AddThis Social Bookmark Button

TAITAJA 2010 -TIEDOTE                      29.4.2010

Mette Pökelmannista vuoden 2010 Taitajien Taitaja

Tämän vuoden Taitajien taitaja arvostaa ammatillista koulutusta ja ymmärtää koulutuksen merkityksen koko elämänkaarelle. Oulun Taitaja-kilpailut keräsivät yleisöä kaikkiaan 51 000 kävijää.

Kolmipäiväiset Taitaja 2010 -kilpailut saivat torstaina arvoisensa päätöksen juhlallisissa päättäjäisissä, joissa julkistettiin tämän vuoden Taitajien Taitaja. Oman alansa ehdottomaksi ykköseksi ja ammatillisen koulutuksen keulakuvaksi jury valitsi tänä vuonna Mette Pökelmannin Raaseporista Axxellin oppilaitoksesta. Pökelmann kilpaili Hevostenhoito-lajissa.

Jury perusteli päätöstään seuraavasti: "Kilpailija on osoittanut erinomaisia taitoja omassa lajissaan kolmen kilpailupäivän ajan. Hän on positiivinen, iloinen ja omaa loistavat sosiaaliset taidot. Hän on ollut  kilpailupäivien ajan erittäin ystävällinen ja humioinut kanssakilpailijat sekä lajin toimijat. Hänestä välittyy kunnioitus ja ylpeys omaa ammattialaansa kohtaan. Hän on energinen, ulospäin suuntautunut ja kielitaitoinen. Taitajien taitajaksi valittava kilpailija on erinomainen ammatillisen koulutuksen edustaja ja esimerkki muille nuorille. Hän ymmärtää koulutuksen merkityksen koko elämänkaarelle."

Pökelmann toimii vuoden ajan ammatillisen koulutuksen edutajana. Palkinnoksi Taitajien Taitaja saa vuodeksi käyttöönsä Volkswagen Golfin. Auton avaimet voittajalle luovuttivat päätösjuhlassa Skills Finland ry:n puheenjohtaja ja Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen sekä kauppaneuvos Matti Pörhö.

"En ikinä maanantaina tänne lentokoneella tullessani olisi uskonut, että tämä torstaina loppuisi näin. Täällä on ollut todella hauska kilpailla", Taitajien taitaja Mette Pökelmann hehkui palkitsemisen jälkeen.

mette

Katse EM-kisoihin

Oulun kilpailujen päätteeksi julkistettiin myös Suomen kisajoukkue EuroSkills 2010:een eli ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailuihin, jotka pidetään joulukuussa Portugalin Lissabonissa. Joukkueen nimilistan löydät tiedotteen lopusta.

Lissaboniin lähtijät ovat valikoituneet Suomen edustajiksi valmennuksen ja karsintojen kautta. Tulevien kuukausien aikana kilpailijat osallistuvat maajoukkueleireille luomaan joukkuehenkeä ja harjoittelevat kisoja varten omien alojensa valmentajien johdolla.

Taitaja-pokaali siirtyi Kuopioon

Oulun Taitaja-kisat olivat yleisömenestys. Kolmen päivän aikana Ouluhallissa nuorten ammattilaisten taidonnäytteitä kävi ihailemassa 51 000 henkeä.Päättäjäisissä oli kuitenkin aika siirtää kisaisännyys seuraavaan kaupunkiin.

Oulun Taitaja-vuosi päättyi perinteisin menoin Taitaja-pokaalin luovutukseen seuraavalle kisakaupungille, Kuopiolle. Kuopion kilpailut järjestetään 3.-5.5.2011 ja niihin odotetaan kaikkiaan 40 000 kävijää.

Kilpailujohtaja Sauli Jaara kiitti päättäjäisissä kaikkia kisojen valmisteluun osallistuneita ja eritoten kilpailijoita. Taitaja-pokaalin Jaara luovutti Kuopion projektipäällikölle Illka T. Kemppaiselle.
"Kun vuosi sitten seisoin Ilkan kengissä, ajattelin, että onhan tässä vuosi aikaa. Se meni kuitenkin todella nopeasti. Tämä pokaali velvoittaa onnistumaan erittäin hyvin ja uskon, että Kuopio sen tekee."

Kemppainen puolestaan esitti kiitoksensa Taitaja Oululle ja kertoi tunnelman olevan nyt hyvä, vaikka painoa hartioille alkaakin kerääntyä. "Haluaisin nyt kuitenkin haudata meillä Kuopiossa levinneen fraasin 'Katsotaan sitten Oulun jälkeen'. Nyt on aika siirtää katseet Kuopioon, siellä nähdään!"


Suomen maajoukkue EuroSkills 2010 -kilpailuihin Lissaboniin:
Floristiikka: Jenniina Tiikkainen ja Heini Aunola
Kultaseppä: Eeri Sivonen
Tietokone ja verkot -tiimi: Toni Riepponen, Markus Lintula, Teemu Mikkonen, Daniel Mononen
Verkkosivujen tuottaminen: Drazen Dodik
Painotekniikka: ei vielä valittu
CNC-jyrsintä: Lasse Tuominen
Automaatioasennus: ei vielä valittu
CAD-suunnittelu: Jani Sihvola
Mekatroniikka: Juha-Matti Rossi ja Timo Honkala
Elektroniikka: Ville Viitala ja Jussi Holsti
Viherrakennus: Katja Pesonen, Reetta Höytyä ja Laura Janhunen
Putkiasennus: ei vielä valittu
Sähköasennus: ei vielä valittu
Muuraus: Samu Toivanen
Kattopeltiseppä: Jan Kakko
Maalaus ja tapetointi: Mia Päivärinta
Kuljetustekniikka: Jesse Einistö
Lähihoitaja: Satu Haapalahti ja Iida Malinen
Puhdistuspalvelut: Qua Siu ja Anni Riikonen
Kokki: ei vielä valittu
Ravintolapalvelu: Heidi Tuominen

 
Räjähtävää energiaa päättäjäisissä Tulosta Kerro kaverille
29.04.2010 16:58
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja 2010 -kisat Oulussa ovat loppusilausta vaille valmiit. NRJ Areena täyttyy ihmisistä ja tunnelma on tiivis. Taito Hyppynen toivottaa joukon tervetulleeksi ovella.

Päättäjäisten ohjelma on täynnä nuoria taitajia, Northern Lights Diamondsien kilpacheerleading- esitys nostaa heti alussa tunnelman kirjaimellisesti kattoon asti. Tyttöjen villit hypyt, heitot ja näyttävät nostot sekä katon rajassa tasapainoilu saavat yleisön huudahtelemaan ihastuksesta.

Ohjelmassa nähtiin myös Oulun seudun ammattikorkeakoulun showtanssin opiskelijoiden taidokkaita tanssiesityksiä sekä pop/jazz - musiikin opiskelijoiden lauluesitys.

Kultaa ja kunniaa mestareille

Päättäjäisissä palkittiin kaikkien lajien kolme parasta kukin ja mitalein. Myös kansainväliset kilpailijat saivat asiaankuuluvat huomionosoitukset. Tänä vuonna Taitajien taitajaksi valittiin hevostenhoitaja Mette Pökelmann ja hänelle luovutettiin VW Golf -henkilöauto vuodeksi käyttöön.

”Taitaja 2010 kisoissa kävijämäärä meni yli viidenkymmenentuhannen, kisat työllistivät 1500 työntekijää joista 400 oli opiskelijoita. Suuri kiitos kaikille mukana olleille”, Oulun seudun koulutuskuntayhtymän johtaja Kari Juntunen totesi puheenvuorossaan.
Juhlavat päättäjäiset saivat räjähtävän lopun kun lavan valtasi räiskyvä pyro-show, liekit, rätinä ja konfettimyräkkä kruunasivat Taitajaviikon.

Oulu kiittää, nähhään Kuopijossa!

Laura Paaso

 

Lisää Taitaja-juttuja löydät Juttupankista.

 
TaitajaPLUS – valmiina töihin! Tulosta Kerro kaverille
29.04.2010 13:03
AddThis Social Bookmark Button

Taitajien rinnalla järjestettiin tänä vuonna uuden nimen saanut TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu, joka on suunnattu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Aikaisemmin Abilympicsinä tunnetun kilpailun lajeina on muun muassa puhdistuspalvelu, tietokoneet ja -verkot sekä suurtalouskokki.

TaitajaPLUS-kilpailun tarkoituksena on edistää ammatillisen erityisopetuksen tunnettavuutta ja arvostusta sekä lisätä koulutuksen ja työelämän yhteistyötä. Erityistä tukea tarvitsevat nuoret työllistyvät eri alojen yrityksiin.

Aamu valkenee

Puhdistuspalvelun kilpailun alkutilanne on perinteinen vappujuhlien jälkeinen aamu. Huoneen lattialla on muruja, vappuhuiskat ja serpentiinit on jätetty levälleen ja tuolit kaadettu maahan. Selkokielisen ohjeistuksen jälkeen kilpailijat Jenni Soramo Keskuspuiston ammattiopistosta Helsingistä ja Iris Rasi Kiipulan ammattiopistosta Turengista ottavat haasteen vastaan. Molemmilla tytöillä on oma huone siivottavanaan.

”Ihailtavan rauhallista tämä homma”, kommentoi lajia vierestä seuraava mies, kun tytöt etenevät järjestyksessä huoneessa tehtävästä toiseen.

Katsojat keskustelevat keskenään koulujen erityistukea tarvitsevien opiskelijoiden aloituspakkojen määrästä. Niitä tarvittaisiin lisää, kysyntä on kovaa.

Erojakin kilpailusuorituksiin syntyy. Jenni laittaa TaitajaPLUS-kilpailujen näytöslajina olleen valmentavan ja kuntouttavan koulutuksen näytöksessä valmistuneet vappukoristeet suoraan kierrätykseen, Iris sen sijaan kokoaa koristeet pöydälle seuraavan vuoden käyttöä varten. Imuri hurisee ja pöytien pinnat puhdistuvat.

Kilpailijoiden suoritusta seuraavat vierestä myös suurtalouskokkikilpailun pronssimitalistit Kalle Gröhn ja Jenna Laitinen Kiipulan ammattiopistosta Turengista. Kaksikko toivoo pääsevänsä ensi vuodenkin kilpailuun kahdestaan. ”Me ollaan hyvä pari!”, huomauttaa Kalle. Suurtalouskokkien kilpailutehtävänä oli tänä vuonna aamupalan valmistus ja tarjoilu.

Puhdistuspalvelun kilpailusuorituksen jälkeen Jenni ja Iris käyvät yhdessä tuomareiden kanssa tehtävän läpi. Jenni kertoo melkein unohtaneensa jääkaapin ovessa olevan tahran puhdistuksen, mutta muuten tehtävä ei tuntunut vaikealta. Iris hymyilee leveästi koko tuomaroinnin ajan. ”Hyvin meni!” hän huutaa päästyään yleisön joukkoon.

Minea Taivalaho

Lisää Taitaja-juttuja löytyy Juttupankista.

 
Jouluun enää reilu 200 päivää Tulosta Kerro kaverille
29.04.2010 11:52
AddThis Social Bookmark Button

Liha-alan kilpailupaikalla ollaan liikkeellä hyvissä ajoin: jouluvalmistelut ovat jo täydessä käynnissä. Kilpailijoiden tehtävät liittyvät nimittäin porsaan kinkkuun, joka heidän tulee leikata luuttomaksi siten, että paistit ovat erillään. Kuutioita ja suikaleita syntyy kuulemma siinä samalla.

”Joulu tulee joka vuosi aina vain aiemmin”, kilpailualueelta vinkataan pilke silmäkulmassa.

Tšekkiläiset leikkaavat kesäisin suomalaista lihaa

Liha-alalla on tänä päivänä sesonki ympäri vuoden. Edes kesällä ei hengähdetä, sillä makkaraa ja muita lihatuotteita käristyy grilleissä ja lihanleikkaajia tarvitaan töihin. Alalla on tällä hetkellä kuitenkin työvoimapula erityisesti kesätuuraajista.

”Suomessa käytetään kesäisin ulkomaalaisia lihanleikkaajia paikkaamaan työvoimatarvetta. Esimerkiksi Tšekistä on tullut lihanleikkaajia ulkomaalaisten vuokrafirmojen kautta”, kertoo Oy Snellman Ab:n pääluottamusmies Asko Peltola.

Tšekkiläisten työnjälki on varsin hyvää, joskin joskus esiintyy myös kulttuurieroja. ”Osa ulkomaisesta työvoimasta on ammattileikkaajia, mutta välillä määrä tuntuu korvaavan laadun heidän työssään. Toki toivoisi, että kotimaasta löytyisi työvoimaa näihinkin tarpeisiin, ja täällä kilpailussa onkin ollut ilo havaita, että osaavia nuoria näyttää olevan valmistumassa”, Peltola toteaa.

Liha-alalla, kuten niin monella muullakin alalla tänä päivänä, kilpailu on kovaa. Ulkomaalaiset lihanvalmistajat ovat kovasti tulossa Suomen markkinoille. ”Olisi tärkeää muistuttaa kuluttajia suomalaisesta lihanlaadusta ja lähiruuan eduista”, Peltola kertoo.

Pihviksi muutakin kuin ulkofileetä

Markus Syrjälä Tampereen ammattiopistosta on tyytyväinen kilpailupanokseensa. ”Lähdin tänne hakemaan kokemusta”, hän toteaa.

Kaupanalalla suuntaus on jälleen kohti palvelevia lihatiskejä. Syrjälä työskenteleekin tällä hetkellä Tampereen Sokoksessa lihatiskillä.

”Lihatiskin näkökulmasta voisin antaa vinkiksi, että suositun ulkofileen lisäksi pihviksi kelpaa moni muukin paisti. Vinkkejä ja tietoja siitä, mikä liha sopii parhaiten mihinkin käyttötarkoitukseen, kannattaa kysellä rohkeasti kauppojen lihatiskeiltä. Sitä vartenhan siellä ollaan palvelemassa”, Taitaja-kilpailija kertoo hymyillen.

Markku Penttilä

Lisää Taitaja-juttuja löydät Juttupankista.

 
Hulabaloota Aamupoikien kanssa Tulosta Kerro kaverille
28.04.2010 21:47
AddThis Social Bookmark Button

Ensimmäinen Taitaja 2010 -kisapäivä lähenee loppuaan. NRJ-areenalla on juuri päättynyt tämän vuoden T9-kilpailu. NRJ:n Aamupojat jakavat innokkaimmille tytöille nimmareita lavan reunalla.
”Tosi hieno fiilis, mahtava T9-finaali. Täällä on todellakin puitteet kohdillaan, yleisö on riittävän lähellä lavaa ja täysillä mukana kisassa. Isot propsit järjestäjille”, Anssi hehkuttaa.

Päivä on ollut pitkä ja Aamupojat esiintyvät vielä illalla torilla järjestettävässä konsertissa.
”Hyvät bileet on tulossa ja hirvee hulabaloo, meistä huolimatta”, pojat nauravat.

Illalla konsertissa esiintyivät Aamupoikien lisäksi myös Starcrash ja Cheek.

Taitojen testausta

Viime vuoden Taitaja-kisoissa pojat pääsivät kokeilemaan esimerkiksi sähkötolppaan kiipeämistä ja drinkin sekoittamista.
”Tänä iltana aiomme testata bilettämistä ja drinkkien maistelua ja huomenna pääsemme kokeilemaan joitain lajeja ainakin Seniori Taitaja9-kisassa.”

Aamupojilla on ollut käynnissä Turha taito -kilpailu NRJ:n nettisivuilla. Kilpailun satoa on muun muassa henkilö, joka osaa puhaltaa tupakan savua ulos silmistään sekä eräs kaveri, joka osaa röyhtäillä aakkoset. Mitä turhia taitoja nämä pojat sitten omaavat?

”Mä oon keskinkertainen pleikkarin pelaaja”, Renne toteaa.
”Ja mä oon keskinkertainen rakastaja”, Anssi sanoo nauraen.

Taidoista puhuttaessa pojat kertovat haluavansa oppia lukemaan ja puhumaan kunnolla. Kuulemma nämä taidot ovat hakusessa.
”Laiskuuden ja kieroutuneet luonteemme haluaisimme joillekin ihmisille myös opettaa eteenpäin”, pojat toteavat.

Ouluuntuminen vielä kesken

Taitaja 2010 -kilpailut tuovat Aamupojat Ouluun vain vähäksi aikaa. Lähtö takaisin koittaa jo keskiviikkona. Rössypottua pojat eivät ole päässeet ainakaan vielä maistamaan, ja Toripolliisikin on näkemättä.

”Kuulin että Oulussa on hyvin vahva ja elävä heviskene, se pitäisi päästä vielä joskus kokemaan.” Anssi tuumaa.

Laura Paaso

 
 Taitajat ylös, ulos ja liikkeelle! Tulosta Kerro kaverille
28.04.2010 18:05
AddThis Social Bookmark Button

TAITAJA 2010 -TIEDOTE                                 28.4.2010

Taitaja-kilpailuja ei käydä pelkästään kilpailemisen riemusta, vaan opiskelijat kehittävät osaamistaan myös työelämää varten. Yhteistyökumppaneilta saattaakin poikia työpaikkoja osaaville taitajille.


Ylös, ulos ja liikkeelle! Näin kehottavat Pohjois-Karjalan ammattiopiston Yrittäjyys-lajin finalistijoukkue. Taitaja-kisojen ensimmäisen päivän jälkeen johtoasemassa olevat pohjoiskarjalaiset ovat ideoineet liikuntakeskus yrityksen nimeltään Get Up & Go!

Toisena kisapäivänä tulevaisuuden nuoret yrittäjät laativat päät yhdessä liiketoimintasuunnitelmaansa. Yrittäjyys on tänä vuonna ensimmäistä kertaa virallisena kilpailulajina, kun parina edeltävänä vuonna lajia on harjoiteltu näytöslajina.

Yrittäjyys-kilpailu huipentuu torstaina viimeisenä kilpailupäivänä Ouluhallin vieressä sijaitsevalla NRJ Areenalla kello 10.30 alkavassa tapahtumassa. Kaikki joukkueet esittelevät tilaisuudessa yleisölle oman yrityksensä.

Taitaja-kilpailujen toinen kisapäivä keräsi yli 24 000 kävijää. Yhteensä kävijöitä on kahden ensimmäisen päivän aikana ollut reilut 40 000, joten 50 000 kävijän tavoite täyttynee viimeisen kilpailupäivän aikana.

Rekrytoijat liikkeellä

Yritteliäät ammattiopiskelijat ovat haluttua työvoimaa myös yritysmaailmassa. Yhteistyökumppaniyritykset kärkkyvät Taitajissa parhaita tekijöitä rekrytoitaviksi. Kilpailujen täkynä onkin suomenmestaruuksien lisäksi mahdollinen työpaikka oman alan yrityksessä.

"Me haluamme tietysti parhaat ihmiset meille töihin", kertoo ISS:n Oulu-Kainuu-alueen palvelujohtaja Tuija Kämä.

ISS on kolmatta vuotta mukana Taitajien pääyhteistyökumppanina. ISS onkin luvannut kesätyöpaikan ISS:n yhteistyölajien suomenmestareille.

Tänä vuonna ISS on ensimmäistä kertaa myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-kilpailujen yhteistyökumppanina.

"Yhteistyö TaitajaPLUSsan kanssa on meille luontevaa. Me pystymme tarjoamaan erilaisia työtehtäviä, joissa on mahdollista huomioida työntekijän erityistarpeet", Kämä kertoo.

Pulpetti aikuisten koossa

Keskiviikkona Taitaja-tapahtuma levittäytyi myös Oulun Rotuaari-kävelykadulle. OpinTorilla aikuiskoulutusalan asiantuntijat jakoivat tietoa ja rohkaisua aikuisille, jotka harkitsevat uudelleen siirtymistä pulpetin ääreen.

Uraohjauskouluttaja Kai Latvalehto Oulun aikuiskoulutuskeskuksesta muistuttaa, että monikaan ei nykyään pärjää enää vain yhdellä koulutuksella. Latvalehdon mukaan nykypäivän muotisana on itseohjautuvuus, joka tarkoittaa opiskelijan kykyä suoriutua omatoimisesti opinnoistaan.

”Aikuinen ei ole yhtä nopea oppimaan, kuin nuori, mutta aikuiset ovat pitkäjänteisiä ja heidän motivaationsa on ihan toista luokkaa, se on oppimisessa se tärkein tekijä. Aikuisilta löytyy myös elämänkokemusta. Oman alan löytää omien vahvuuksien kautta”, Latvalehto kertoo.

Taitajien välitulokset löydät täältä: /lajit/vaelitulokset.

Lisäksi median käytössä ovat tapahtuman juttu- ja kuvapankit, jotka löytyvät osoitteesta /medialle.

 
Opintorilta omenoita ja oppia aikuiseen makuun Tulosta Kerro kaverille
28.04.2010 16:15
AddThis Social Bookmark Button

Oulun Rotuaarilla aurinko paistaa sinisenkirkkaalta taivaalta, ilmassa on toritunnelmaa. Vihannesmarkkinoista ei kuitenkaan ole kyse, vaikka suuresta teltasta omenoita löytyykin. Ne ovat vain koristeena OpinTori-nimisillä aikuiskoulutusmarkkinoilla.

OpinTorilla aikuiskoulutusalan asiantuntijat jakavat tietoa ja rohkaisua aikuisille, jotka harkitsevat uudelleen koulun penkille siirtymistä. Uraohjauskouluttaja Kai Latvalehto Oulun aikuiskoulutuskeskuksesta kertoo, että maailma on muuttunut viime vuosikymmeninä radikaalilla tavalla eikä monikaan pärjää enää vain yhdellä koulutuksella.

Monta erilaista oppimistyyliä

Kai testaa OpinTorilla halukkaiden oppimistyylejä. Nuorille oppiminen on uraohjauskouluttajan mukaan kokonaisvaltainen prosessi, kun taas vanhempi ihminen oppii paremmin joko auditiivisesti, visuaalisesti tai kinesteettisesti. ”Minä esimerkiksi olen sillä lailla harvinainen tapaus, että muistan ihmisen puheäänen vaikka kahdenkymmenen vuoden takaa, vaikka naama ei sano mitään”, Kai paljastaa.

Entä jos ei muista ääntä, kasvoja eikä varsinkaan sitä nimeä? Kai naurahtaa. Hän kehottaa tekemään oppimistyylitestin, kyllä jokaiselle löytyy varmasti se paras tapa oppia.

Kain mukaan nykypäivän muotisana on itseohjautuvuus. Se tarkoittaa opiskelijan kykyä suoriutua omatoimisesti opinnoistaan.
”Aikuinen ei ole yhtä nopea oppimaan, kuin nuori, mutta aikuiset ovat pitkäjänteisiä ja heidän motivaationsa on ihan toista luokkaa, se on oppimisessa se tärkein tekijä. Aikuisilta löytyy myös elämänkokemusta. Oman alan löytää omien vahvuuksien kautta. Täytyy selvittää, mihin kykenee ja millainen ihminen on, pohjakoulutuksella ei ole niinkään merkitystä”, Kai kertoo.

Tehdäänkö pulpetteja aikuistenkin koossa?

”Luokassa pönöttäminen kahdeksasta kolmeen ei loppujen lopuksi ole hirveän tehokas tapa oppia”, Kai huomauttaa ja kertoo aikuiskoulutuksen painottuvan esimerkiksi ilta- ja viikonloppuopintoihin. Myös verkon välityksellä voi opiskella etänä. Aikuisuus tai perhe ei ole este opinnoille.

Nykyään aikuisiän opiskelua tuetaan myös rahallisesti. ”Opiskelemaan lähtevä aikuinen ei toivoisi hirveän suurta notkahdusta toimeentuloihinsa”, huomauttaa Koulutusrahaston tiedottaja Hanna Halla. Rahoituksen selvittyä ei aikuisiän opiskelulle ole enää muita esteitä kuin oman motivaation ja uskalluksen löytäminen.


Minea Taivalaho

Lisää Taitaja-juttuja löydät Juttupankista.

 
SkillsEnergy valloitti Torinrannan Tulosta Kerro kaverille
27.04.2010 22:31
AddThis Social Bookmark Button

Päivällä satanut räntä on väistynyt ja ilta-aurinko lämmittää Torinrantaan kokoontunutta väkijoukkoa. Ilmassa on odotusta ja yleisin kysymys tuntuu olevan, milloin Cheek esiintyy.  Taito Hyppynen etenee yleisön seassa ja halailee vastaantulijoita, toimittajakin saa osansa.

Maskotin vieressä kävelee opastaja ja itsekin Taito Hyppysenä Taitaja2010 -kisojen marssissa ja avajaisissa esiintynyt Soda.
”Meitä on neljä tyyppiä Taito Hyppysen roolissa ja me vuorotellaan eri ajankohtina. Tuo puku on muuten tosi kuuma.”

Lavan etualalla seisoskelevat Jenna ja Oona odottaen konsertin alkamista.
”Me tultiin kattoon lähinnä järkkäreitä”, tytöt tokaisevat.

Päivällä näytöslajissa kilpaillut Lauri on eksynyt torinrantaan matkalla kauppaan.
”Löysin itteni täältä. Vielä jatkuis kaks päivää kisoja, saapa nähdä. Ekan toiminnon jälkeen oltiin vielä johdossa, mutta nyt en yhtään tiiä, mikä on tilanne.”

”Paita pois!”

NRJ:n Aamupojista tuttu Renne kipuaa lavalle ja saa aikaan ensimmäiset kiljahdukset. Hän toivottaa yleisön tervetulleeksi ja saattelee oululaisen Starcrash-yhtyeen lavalle.

Keikka on tuskin ehtinyt alkaa, kun yleisöstä jo huudetaan: ”Paita pois!”
”Renne lupas ottaa, pyytäkää siltä”, kuuluu vastaus lavalta.

Starcrash lämmittelee yleisöä kappaleillaan ja Taito Hyppynen hyppää korokkeelle jammailemaan. Tunnelma kohoaa pikku hiljaa. Starcrash lopettaa keikkansa Taitaja2010 tunnuskappaleeseen Kädentaitaja, josta ilmaan jää lause ”Usko voittoon.” Tunnelma rauhoittuu hetkeksi.

Vartin tauon jälkeen NRJ:n Aamupojat pääsevät vauhtiin voimistaen äänentasoa. Eurodance raikaa. Aamupojat osaavat ottaa yleisönsä ja pyyntöön vastataan: Renne vetää paidan pois hetkeä ennen kuin häipyvät lavan uumeniin.

Tuomas, Ida ja Anni ovat tulleet kaverinsa houkuttelemana paikan päälle.
"Vähän kylmä on, mutta huikea meininki”, toteaa Tuomas.
”Aamupojat oli ihan hauskoja”, lisää Ida.

Taitajakisoissa he eivät ole vielä ehtineet käydä, mutta ovat kuulleet siitä kavereiltansa ja huomanneet mainoksia ympäri kaupunkia. Anni odottaa illalta jotain muuta kuin artisteja.
”Saaks täältä metrilakua? Sitä mä tulin täältä hakeen.”

”Tänään on bileet”

Noin 20.30 lavan täyttää odotettu Cheek. Viimeistään nyt jähmeämmätkin yleisön edustajat alkavat hytkyä ja pomppia käsi kohti taivasta. Hittejä satelee toisensa jälkeen ja porukka laulaa. Yleisön seassa on monenlaista tallustajaa. Pikaisen vilkaisun perusteella kuulijakunta lienee ikähaarukalla 1-70 vuotta ja kaikilla on bileet, siitä ei ole epäilystä. Ensiapuryhmä tanssii joukon keskellä.

”Täällä on ollut rauhallista, Ouluhallilla on päivän aikana tullut nilkan nyrjähtämisiä ja pieniä haavoja mutta ei suurempia”, kertovat Oulun seudun ammattiopiston ensihoidon opiskelijat.

Ensihoidon ryhmä varautuu olemaan paikalla vielä hetken konsertin jälkeenkin.
”Toivottavasti ei tule tappeluja, joitakin merkkejä sellaisesta on tässä ollut, mutta eiköhän kaikki suju rauhallisesti konsertin jälkeenkin.”

Cheek ei malttaisi lopettaa
”Meille näytetään tuolta, että ollaan jo yliajalla, mutta otetaan Oulu vielä yks!”
Ja yleisö kiljuu innoissaan.

Noin 21.30 aikaan Torinranta hiljenee, aurinko laskee teatterin taakse ja porukka valuu takaisin omiin koloihinsa. Seuraava kilpailupäivä on jo mielessä.

Sanna Virtanen-Laikari

 
Senni ja pojat veivät moposkootterit Taitajien T9-kilpailussa Tulosta Kerro kaverille
27.04.2010 18:54
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja 2010 -kilpailujen ensimmäinen päivä keräsi yli 16 000 kävijää. Ensimmäisen kisapäivän ehdottomia tähtiä olivat moposkoottereista kisanneet yhdeksäsluokkalaiset Taitaja9-kilpailijat.

Yhdeksäsluokkalaisten Taitaja9-kädentaitokilpailun voiton vei joukkue Senni ja pojat Liedon keskuskoulusta. Joukkueeseen kuuluivat Senni Kurki, Joni Aaltola ja Jesse Junnila. Voittajajoukkue palkittiin moposkoottereilla.

Kisan juontajina olleiden NRJ:n Aamupoikien ja yleisön kannustamana hopeasijalle selviytyi Lumijoki-joukkue Lumijoen peruskoulusta ja pronssille ylsi Pohet Tampereen Pohjois-Hervannan koulusta.

Finaaleihin päästäkseen joukkueiden on täytynyt selviytyä jo paikallis- ja aluekilpailuista. Kolme joukkuetta kertoi kisanalustunnelmistaan ennen finaalien alkua.
"Kyllä tässä vähän jännittää", myöntää Muumit-joukkue Maskusta.

Omaan uravalintaan kisalla ei joukkueiden mukaan ole suurta vaikutusta. Sen sijaan keskittymiskykyä ja yhteistyötaitoja kilpailu kehittää.
"Kisassa on pakko keskittyä täysin omaan tekemiseen ja sulkea kaikki muu ulkopuolelle. Koko ajan on myös huomioitava, mitä joukkueen kaksi muuta jäsentä tekevät", kuvaa Muumien Jessica Nylund.

Pelkkä hengenravinto ei kuitenkaan ole kisaajien tärkein motivaattori.
"Ne moposkootterithan tässä saivat lähtemään mukaan kilpailuun", naurahtaa kajaanilaisen Lyseotiimi A:n edustaja Marko Immonen.

Treeniä Lissabonia silmälläpitäen

Taitaja 2010 -kilpailujen yhtenä teemana on kansainvälisyys. Kilpailuissa on mukana kaikkiaan parikymmentä ulkomaista kilpailijaa.

Ulkomaisia kilpailijoita on mukana 13 lajissa. He suorittavat samat kisatehtävät kuin SM-kisaajat, ja heidät arvioidaan yhdenveroisesti, mutta suorituksia ei huomioida mitalisijoituksissa.

Oulussa kilpailemassa ovat myös hollantilaiset lähihoitajaopiskelijat Sander Mantel ja Renske Luntz eksperttinsä Kees Polsin saattelemina. Vaikka mitaleita parivaljakolle ei luvassa olekaan, heidän kisafiiliksensä on korkealla.

"Tämä on hieno tilaisuus luoda kansainvälisiä ystävyyssuhteita ja harjoitella Lissabonin EuroSkillsejä varten", Sander Mantel kertoo.

"Lähihoitajalaji on Hollannissa hyvin erilainen kuin Suomessa. Täällä lajissa kilpaillaan pareittain, kun meillä  laji on yksilökilpailu. Oulussa pääsemme harjoittelemaan yhteistyötä pareittain", Renske Luntz lisää.

Oulu ruuhkautui

Taitaja-kilpailut ovat tänään ruuhkauttaneet Ouluhallin tienoon ja osan Oulun kaduista. Tapahtuma keräsi ensimmäisenä kilpailupäivän kaikkiaan 16 200 kävijää. Lisäksi kisapäivinä Tehtaankadulla, Ratakadulla ja Teuvo Pakkalan kadulla liikennöi satoja busseja oppilaskuljetusten vuoksi, joten liikkumista alueella kannattaa välttää.

Viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen esittääkin yleisölle toiveen, että omat autot jätettäisiin kotiin. Kisayleisön kannattaakin saapua paikalle julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen. Oulun keskustasta on Ouluhallille noin kilometrin kävelymatka. Kävelyreitti on merkitty opastein Oulun kaupungintalolta hallille saakka.

Ouluhallin alueella ei ole yleisöpysäköintiä lainkaan.Omaa auto käyttäville on järjestetty yleisöparkki Kaukovainiolle osoitteessa Kotkantie 1-2. Yleisöparkista on ilmainen bussikuljetus Ouluhallille ja takaisin. Bussit jättävät yleisön Raksilan pesäpallostadionin kohdalle. Myös Oulun keskustasta liikennöi useita paikallisbusseja Ouluhallille.

Taitajien välitulokset löydät täältä: www.taitaja2010.fi/lajit/vaelitulokset.

Lisäksi median käytössä ovat tapahtuman juttu- ja kuvapankit, jotka löytyvät osoitteesta www.taitaja2010.fi/medialle.

 
Taitaja-kilpailut ruuhkauttivat Oulun Tulosta Kerro kaverille
27.04.2010 14:24
AddThis Social Bookmark Button

Tänään alkaneet Taitaja 2010 -kilpailut ovat ruuhkauttaneet Ouluhallin tienoon ja osan Oulun kaduista. Ouluhallin parkkipaikat on varattu kilpailujen käyttöön.

Kisat ovat aamupäivän aikana keränneet jo 6 000 kävijää.

Kisayleisön kannattaakin jättää autot kotiin ja saapua paikalle julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen. Oulun keskustasta on Ouluhallille noin kilometrin kävelymatka. Kävelyreitti on merkitty opastein Oulun kaupungintalolta hallille saakka.

Ouluhallin alueella ei ole yleisöpysäköintiä lainkaan.Omaa auto käyttäville on järjestetty yleisöparkki Kaukovainiolle osoitteessa Kotkantie 1-2. Yleisöparkista on ilmainen bussikuljetus Ouluhallille ja takaisin. Bussit jättävät yleisön Raksilan pesäpallostadionin kohdalle.

Oppilaskuljetusten vuoksi myös Tehtaankadulla, Ratakadulla ja Teuvo Pakkalan kadulla liikennöi satoja busseja, joten liikkumista alueella kannattaa välttää.

Keskustasta Ouluhallille liikennöi Koskilinjojen paikallisbussit 3, 4, 6, 9, 13, 20, 24, 25, 30 väliä Toripakka - Välkkylä sekä 5, 12, 32 väliä Toripakka - Kainuuntie. Kisapaikalle pääsee myös Koskilinjojen Citybussin B-linjalla, joka liikennöi välillä Toripakka-Kiviharjuntie. Koskilinjojen bussit kulkevat noin viiden minuutin välein.

Kaleva esittää live-kuvaa kisoista verkkosivuillaan osoitteessa

www.kaleva.fi >> Extra >> Taitaja 2010

 

 
Kuuntele Taitaja-tunnelmat Radio Megasta Tulosta Kerro kaverille
18.04.2010 11:47
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja-tunnelmia voit kuunnella etukäteen Radio Megan sivulta (etusivu, Taitaja-banneri) osoitteesta:

http://www.radiomega.fi

 

Radio Mega toimittaa kisalähetystä koko Taitaja-viikon ajan taajuudella 103,1.

 

 
Toyota panostaa tulevaisuuden osaamiseen Tulosta Kerro kaverille
15.04.2010 16:36
AddThis Social Bookmark Button

Toyota Auto Finland Oy:n omalla ammattioppilaitoksella on jo pitkään ollut yhteistyötä erilaisten ammatillista koulutusta tarjoavien tahojen kanssa. Vuosi sitten Toyota aloitti kumppanuuden myös Taitaja-kilpailuiden kanssa. Viime vuoden kilpailut synnyttivät kaikin puolin myönteisiä kokemuksia, ja Toyotalla ollaan erityisen tyytyväisiä suomalaisen osaamisen ja ammatillisen opetuksen tasoon. Tämä on luonut myönteistä uskoa taitavan työvoiman riittävyydestä myös tulevaisuudessa.

 

– Nykyinen taloudellinen tilanne paljastaa näkyvästi suomalaisen osaamisen ja ammattitaidon tärkeyden kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi pitkälle tulevaisuuteen. Mitä taas tulee Toyotan toimintoihin Suomessa tai autoalaan yleisemminkin, on meidän kaikkien etu pystyä varmistamaan ammattitaidon säilyminen ja kehittyminen alallamme, kertoo Toyota Auto Finland Oy:n kouluttaja Pekka Karvinen.

 

Yrityksen oman näkyvyyden parantamisen lisäksi Toyota haluaa kilpailuiden kautta panostaa erityisesti nuoriin taitajiin ja Suomen tulevaisuuden osaamiseen autoalalla. Toyotan ydinarvoihin kuuluu myös jatkuva oppiminen, ja siksi Toyota näkee kilpailut myös mahdollisuutena oppia uutta.

 

Tällä hetkellä Toyotalla kaivattaisiin valtion taholta voimakasta panostusta autoalan koulutuksen kehittämiseen niin opetusvälineiden, komponenttien kuin itse ajoneuvojen osalta. – Autoalaa ja varsinkin jälkimarkkinointia pitkään leimannut ajatus "rasvamontusta" ei pidä tänä päivänä enää paikkaansa, eikä oikeastaan ole pitänyt enää useampaan vuoteen. Niinkin jokapäiväisestä tuotteesta kuin autosta puhuttaessa puhutaan tänä päivänä merkistä riippumatta high-tech-teknologiasta. Erilaiset sulautetut järjestelmät ja monimutkainen elektroniikka ovat arkipäivää ajoneuvoissamme, Karvinen sanoo.

– Kärjistettynä tämän voisi tiivistää siten, että tämän päivän autotekniikan opetuksessa ei voida käyttää samoja komponentteja, työkaluja ja ennen kaikkea autoja kuin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten, jatkaa Karvinen.

 

Toyota on ollut jo pitkään Suomen ostetuin automerkki, ja Toyota Auto Finland Oy vastaa Suomessa sekä Toyota- että Lexus-autojen, ja niiden varaosien maahantuonnista ja markkinoinnista. Toyotalla on oma ammattioppilaitos, jonka tarkoituksena on ylläpitää jälleenmyyjäliikkeiden henkilöstön ammattitaitoa ja kouluttaa uutta henkilöstöä. Toyota Auto Finlandin ammattioppilaitos on perustettu jo vuonna 1977 ja se on Suomen ainoa opetushallituksen valvoma autoalan yksityinen oppilaitos.

 
Menestyvä Oulu tarjoaa erinomaiset puitteet Taitaja-kilpailulle Tulosta Kerro kaverille
15.04.2010 16:34
AddThis Social Bookmark Button

Vuoden 2010 Taitaja-kilpailuiden järjestyspaikka on Pohjois-Suomen taloudellinen keskus Oulu. Kaupunki on noussut lukuisien kehitysprojektiensa kautta menestystarinaksi, ja tarjoaa Taitaja-kilpailulle erinomaiset puitteet. Yhteistyö Taitaja-kilpailun kanssa oli Oululle looginen valinta, sillä se tukee erinomaisesti kaupungin tavoitteita.

 

– Meidän tavoitteenamme kaupunkina on profiloitua osaamiseen ja nuoriin, koska Oulussa on erittäin nuori ikärakenne. Jos jollakin seudulla tässä maassa on tulevaisuudessa kasvava määrä uutta työvoimaa, niin meillä sitä varmasti on. Pyrimme siihen, että saisimme nuoret entistä paremmin kiinnittymään Ouluun. Haluaisimme, että heidän olisi mahdollista pysyä täällä myös jatkossa ja että töitä löytyisi, kertoo Oulun kaupungin viestintäjohtaja Sirkka Keränen

 

Järjestämispaikan lisäksi Oulu tukee Taitaja-kilpailuja mm. tilojen vuokrissa, näkyvyydessä ja tarjoamalla liputuksen. Yhteistyö kilpailun kanssa ei kuitenkaan rajoitu ainoastaan varsinaiseen kilpailutapahtumaan, vaan näkyvyyttä ja tukea tarjotaan laaja-alaisesti huomattavasti pidemmällä aikavälillä.

 

Oulu näkee, että Taitaja-kilpailuilla on myös tärkeä merkitys ammattikoulutuksen arvostuksen lisäämiseksi. – On erittäin tärkeää, että nimenomaan konkreettiseen tekemiseen liittyvän koulutuksen arvostus nousisi Suomessa. Sodan jälkeenhän maassamme on alettu arvostamaan selkeästi enemmän yliopistokoulutusta ja muuta sivistävää koulutusta. Se on toki myös tärkeää, mutta jos jotain kuitenkin Suomessa oikeasti tarvitaan, niin aina tarvitaan ammattitaitoisia tekijöitä, pohdiskelee Keränen.

 

Vuonna 1604 perustettu Oulu on Pohjois-Suomen suurin kaupunki ja alueensa hallinnollinen sekä kaupallinen keskus. Kaupunki on erittäin tunnettu yhteistyökykyisistä ja osaavista ihmisistä, aktiivisuudesta kehitystoiminnan parissa, laadukkaista palveluista, monipuolisesta elinkeinorakenteesta sekä vahvasta taloudesta. Oulu on innovatiivinen mahdollisuuksien kaupunki, joka tarjoaa paljon erinomaisia vaihtoehtoja niin opiskeluun, työhön, tutkimukseen kuin kehitystoimintaankin.

 
Vieraskilpailijoita 13:ssa lajissa 9:stä eri maasta Tulosta Kerro kaverille
08.04.2010 11:49
AddThis Social Bookmark Button

Ulkomaalaisten kilpailijoiden hakuaika on päättynyt. Taitaja 2010 -kisoihin on ilmoittautunut 19 ulkomaalaista kilpailijaa 13 eri lajiin yhdeksästä eri maasta. Kv-kilpailulajit ovat: elektroniikka, automaalaus, ravintolakokki, lähihoitaja, putkiasennus, tietojenkäsittely, kondiittori, logistiikka, levy ja hitsaus, sähköasennus, painotekniikka ja painotuotteen suunnittelu sekä TaitajaPlus. Kilpailijat tulevat Tanskasta, Norjasta, Alankomaista, Virosta, Portugalista, Venäjältä, Itävallasta, Ruotsista ja Unkarista. Kilpailijat löytyvät lajit-siivuilta.

Taitaja 2010 -tapahtuman teemoina ovat yrittäjyys ja kansainvälisyys. Kansainvälisyys näkyy kilpailussa muiden muassa ulkomaallaisina vieraskilpailijoina. Vieraskilpailijat suorittavat saman kilpailutehtävän kuin SM-kilpailijatkin ja heidän suorituksensa arvioidaan yhdenveroisesti.  Vieraskilpailijan suoritusta ei huomioida SM-mitalisijoituksissa, koska kyseessä on suomenmestaruuskilpailu. Yleisö pääsee vertaamaan suomalaisen ja vieraskilpailijan työnäytettä rinnatusten.

 
Seminaarit Taitaja-viikolla Tulosta Kerro kaverille
27.03.2010 12:53
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja-viikolla yleisölle avoimet seminaarit löytyvät nyt sivustolta kohdasta:

/yleisoelle/oheistapahtumat/seminaarit/categoryevents/5

Päivitämme seminaarien ohjelmatietoja sitä mukaan kun saamme tietoja järjestäjiltä.

 
Yhteistyökumppaneita 400 - Taitaja kiittää Tulosta Kerro kaverille
26.03.2010 08:12
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja-tapahtumassa koulutus ja yrityselämä kohtaavat. Olemme solmineet maaliskuun loppuun mennessä 398 yhteistyösopimusta, joista yrityssopimuksia on 205. Yritykset antavat Taitaja SM-kilpailun käyttöön henkilökuntaansa, koneita, laitteita, rahaa ja asiantuntemusta. Loput sopimukset on solmittu ammatillisten oppilaitosten kanssa, sopimuksista suurin osa on tuomarisopimuksia.

Sopimusten kokonaistavoite oli 300, joten se ylittyi huikeasti. Taitaja kiittää yhteistyökumppaneita - Taitajissa kohdataan!  

 
KJY ry:n kutsu koulutuksen järjestäjille Tulosta Kerro kaverille
24.03.2010 15:23
AddThis Social Bookmark Button

KUTSU

Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY ry. kutsuu koulutuksen järjestäjien edustajia tilaisuuteen, jossa on tarkoitus perustaa Kilpailutoiminnan asiantuntijaverkosto. Tilaisuuteen ovat tervetulleita koulutuksen järjestäjien edustajat, kilpailutoiminnan koordinaattorit ja kilpailutoiminnan kehittämisestä kiinnostuneet.

Tilaisuus järjestetään Oulussa Taitaja 2010 -kilpailujen yhteydessä keskiviikkona 28.4.2010 kello 15.00 Oulun palvelualan opistolla, Teuvo Pakkalan katu 15.

Kilpailutoiminnan verkoston tavoitteena on kehittää koulutuksen järjestäjien yhteistyötä kilpailutoiminnan saralla. Kilpailutoiminnalla käsitetään tässä tapauksessa erilaiset ammattitaitokilpailut (Taitaja, TaitajaPLUS, Taitaja9 ja eri alojen ammattialakohtaiset kilpailut) sekä SAKU ry:n opiskelijoiden liikunta- ja kulttuurikilpailut. Tilaisuudessa esitellään KJY:n verkostojen toimintaperiaatteita, kilpailutoiminnan asiantuntijaverkoston valmistelutyöryhmän ajatuksia perustettavasta verkostosta ja käynnistetään verkoston toiminta.

Pyydämme teitä ystävällisesti ilmoittautumaan 19.4.2010 mennessä osoitteeseen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen .

TERVETULOA!

Lisätietoja:

Jussi Kaatrasalo ( Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen )
p. 050 548 0934

Jorma Noponen ( Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen )
p. 050 523 815.

 
Kilpailutehtävät julkaistu lajien sivuille Tulosta Kerro kaverille
01.03.2010 08:17
AddThis Social Bookmark Button

SM-finaalin kilpailutehtävät on nyt julkaistu lajikohtaisilla sivuilla. Taitaja-sääntöjen mukaan kilpailutehtävä on julkaistava 2 kuukautta ennen finaalia, jotta kilpailijoilla on aikaa valmistautua ja harjoitella finaalia varten. Tehtävistä ilmenevät käytettävät koneet, laitteet, materiaalit sekä työvaiheet. Tehtävät perustuvat ammatillisen perustutkinnon kiitettävään K3-tasoon. Tuomarit muuttavat julkaistua tehtävää vähintään 30 % kilpailupaikalla ennen SM-kilpailun alkua. 

/lajit-tasoon.

 
Loppufinalistit 2010 julkaistu Tulosta Kerro kaverille
11.02.2010 12:53
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja 2010 SM-loppufinalistit ovat selvillä, kilpailijalista on nähtävissä lajeittain ja oppilaitoksittain osoitteessa:

/lajit

Finalisteja on tällä hetkellä 391. Määrä täydentyy vielä näytöslajien ja ulkomaalaisten kilpailijoiden joukkeilla, jotka julkistetaan maaliskuun puolivälissä.

 
Opintopolkujen varausjärjestelmä on avattu Tulosta Kerro kaverille
14.12.2009 10:13
AddThis Social Bookmark Button

Opintopolkujen varausjärjestelmä löytyy Koululaisille välilehden alta. Polkuja on tarjolla seitsemän erilaista: luova, formula, hyvinvointi, data, rakennus, ravinto ja tekno. Varauksia voi tehdä kalenterista 5 min. välein ja yhdelle polulle mahtuu kerralla 20 oppilasta.

 

 
Viisi joukkuetta pääsi Taitaja9-finaaliin Tulosta Kerro kaverille
11.12.2009 13:03
AddThis Social Bookmark Button

 

Peruskoulun ysiluokkalaiset mittelivät kädentaitoja ja näppäryyttä vaativasta Taitaja9-finaalipaikasta torstaina 10.12.2009 Oulun seudun ammattiopistossa Haukiputaalla. Finaaliin selviytyi viisi parasta joukkuetta: 1. sija Lumijoen peruskoulu (Timo Takkula, Joel Kiviahde, Lotta Myllynen), 2. sija Team Kurki Tervola (Sara Hanhisuanto, Elias Holma, Matti Moilanen), 3. sija Jokiranta Ylivieska (Elmeri Palonen, Jukka Latvakoski, Meeri Vähäkangas), 4. sija Kempeleen yläaste (Henriikka Kolmonen, Jenni Göös, Mikko Kivelä) sekä 5.sija Lyseotiimi Kajaani (Antti Kinnunen, Marko Immonen, Veera Vaarala). Päivän kestäneeseen Taitaja9-aluekilpailuun osallistui kaikkiaan 24 kolmihenkistä tyttö-poikajoukkuetta Pohjois-Suomen yläkouluista. Eri ammateista koottuja tehtäviä oli kaksitoista rakennuspuolelta auto-osaamiseen ja kampaamoalan tehtäviin.

 

Taitaja9-loppufinaali pidetään Taitaja – ammattitaidon SM-kisojen yhteydessä Ouluhallissa 27.4.2010. Finaaliin osallistuu 36 Suomen yläkouluista karsittua joukkuetta. Loppufinaalin voittava joukkue saa omakseen tuliterät moposkootterit.

 

Taitaja9-kilpailu on peruskoulun 9-luokkalaisille tarkoitettu kilpailu kädentaidoissa. Kisalla halutaan hauskasti ja innostavasti nostaa taitoaineiden - erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalousalojen -tuntemusta. Taitaja9-kilpailu on mielenkiintoinen ja hauska tapa tutustua eri ammattialoihin ja kilpailun avulla lisätään myös peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä. Taitaja9 kilpailut järjestetään vuosittain Taitaja-kilpailujen yhteydessä. Jokaisesta 12:sta aluekilpailupaikasta parhaat joukkueet pääsevät Taitaja - ammattitaidon SM-kilpailujen yhteydessä järjestettävään finaaliin.

 

Lisätietoja: Jorma Uusitalo, p. 010 27 23 355, 050 5715 223

http://www.skillsfinland.fi/taitaja-9

/koululaisvierailut/t9-kilpailu

 

1._joukkue_lumijoki_thumb

t9-finalistit_thumb

 
Sata C Oy toimittaa opasteet ja mainoskyltit tapahtumaan Tulosta Kerro kaverille
08.12.2009 08:10
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja-tapahtuman opaste- ja mainoskylttitomittaja on valittu. Tarjouskilpailun voitti oululainen Sata C Oy. Valintakriteerinä oli kokonaistaloudellisuus, jossa hinnan painoarvo oli 90 % ja laadun 10 %. Tarjouksen jätti määräaikaan mennessä 2 yritystä. Lisätietoja valinnasta: Marsa Jurvakainen, 010 27 23237

http://www.100c.fi/

 
Linja-autokuljetukset Taitaja tapahtumaan Tulosta Kerro kaverille
25.11.2009 15:37
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja 2010 Oulu on kilpailuttanut linja-autokuljetukset. Koululaiskuljetuksien tuottajiksi valittiin: Pohjolan matka/Pohjolan turistiauto Oy, Oulaisten Liikenne Oy/Käkelän Liikenne, Nevakivi Oy sekä Huiput Oy. Hotellikuljetuksien tuottajiksi valittiin: Pohjolan matka/Pohjolan turistiauto Oy, Kylmäsen Liikenne Oy, Huiput Oy.

 
Semifinaali-ilmoittautuminen on päättynyt Tulosta Kerro kaverille
16.11.2009 13:19
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja 2010 Oulu -semifinaali-ilmoittautuminen on päättynyt. Ilmoittautuneita tuli kaikkiaan 1479, joka on noin 100 ilmoittautujaa enemmän kuin edellisenä vuotena. Semifinaalit pidetään eri puolella Suomea 14.12.2009 - 29.1.2010. Semifinaaleissa karsitaan jokaisesta lajista 8 parasta kilpailijaa tai joukkuetta Oulussa pidettävään SM-finaaliin.

Semifinaaleita voi käydä seuraamassa paikan päällä. Katso ajat ja paikkakunnat sivuilta:
/semifinaalit/ajat-ja-paikkakunnat

 
Asiakastilaisuudet Tulosta Kerro kaverille
12.11.2009 16:00
AddThis Social Bookmark Button
Tarjoamme yhteistyökumppaneillenne mahdollisuuden järjestää asiakastilaisuuksia ja seminaareja Taitaja-tapahtuman yhteydessä 27.-29.4.2010. Seminaari-ilmoitukset tulee tehdä 29.1.2010 mennessä Merja Mikkolalle Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , p. 010 27 23508

Seminaaritilat löytyvät linkistä: /yritysyhteistyo/asiakastilaisuudet
Tilat tulee varata viimeistään 29.3.2010!
 
Cheek ja NRJ:n Aamupojat Skills Energy -konserttiin Tulosta Kerro kaverille
26.10.2009 15:12
AddThis Social Bookmark Button

Ensimmäisen kisapäivän iltana 27.4.2010 klo 19 - 22 järjestämme Skills Energy -konsertin Oulun kauppatorilla.  Lavalle nousevat oululainen Starcrash sekä Cheek ja NRJ:n Aamupojat. Konsertin järjestää Taitaja 2010 Oulu yhteistyössä Radio NRJ:n kanssa. Konserttiin on vapaa pääsy.

Starcrash voitti Taitaja-tunnusbiisikilpailun kappaleellaan Kädentaitaja. Kädentaitaja soi muun muassa tapahtuman mainosvideossa. Starcrash tulee esiintymään konsertin lisäksi myös kilpailun avajaisissa ja päättäjäisissä.

Radio NRJ on yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. NRJ:n Aamupojat Anssi ja Renne juontavat Taitaja9-kilpailun Ouluhallilla 27.4.2010 sekä esiintyvät tapahtumassa myös 28.-29.4. Aamupojat juontavat ja esiintyvät Skills energy -konsertissa. Pojilta on ilmestynyt levy hiljattain.

http://www.cheekki.com/
http://www.myspace.com/starcrashband
http://www.nrj.fi/etusivu

cheek

aamupojat_bling

starcrash

 
Telttahalli -hankinta etenee Tulosta Kerro kaverille
21.10.2009 10:16
AddThis Social Bookmark Button

Alkusyksyllä käyty tarjouskilpailu telttahallien toimittajista on ratkennut.

Hankinta sisältää 3 erillistä positiota, kilpailuhallit 30x70m, NRJ-areena ja ruokailuteltta. Hankinnan arvo on lähes 100 000e.

MSP Event Oy voitti tarjouskilpailun, mutta päätöksestä tehtiin oikaisupyyntö. Yhtymähallitus on hylännyt oikaisuvaatimuksen 19.10.2009.

Alla kuvaa Taitaja2008 Espoo-Uusimaa telttahalleista.Taitaja2008 telttahallit

Lisää kuvia edellisistä Taitaja -kilpailuista Taitaja2010 -picasawebissä

 
Hands Up Oy toimittaa tekstiilit Tulosta Kerro kaverille
16.10.2009 07:26
AddThis Social Bookmark Button

Taitaja 2010 Oulu on kilpailuttanut tapahtuman tekstiilitoimittajan. Kilpailutuksen voitti Hands Up Oy.

Hands Up Oy toimittaa tapahtuman ilmeellä suunnitellut vaatteet ja asusteet. Hankintapäätökseen sisältyvät toimitsijoiden ja työntekijöiden takit, kisapassikaulanauhat, kilpailijoiden reput, Taitaja9-paidat ja opintopolkuopaspäähineet. Sopimukseen sisältyy optio myös muiden kisatuotteiden toimittamisesta. Tarjouksen jätti 8 yritystä. Hands Up Oy voitti sekä hinnassa että laadussa.  

 
Pikkukisälli ja Oppipoika lisätty yhteistyöpaketteihin Tulosta Kerro kaverille
16.10.2009 07:08
AddThis Social Bookmark Button

Olemme lisänneet myynnissä oleviin yhteistyöpaketteihin kaksi vaihtoehtoa, Pikkukisällin ja Oppipojan.

Pikkukisälli on lajikohtainen, jonka arvo on 1250 e + alv 22 %. Sopimus oikeuttaa näkyvyyteen 400 x 300 mm mainosseinässä lajialueella, lajin LCD-näytössä ja lajin nettisivuilla.

Oppipoika on lajikohtainen, jonka arvo on 800 e + alv 22 %. Sopimus oikeuttaa näkyvyyteen 250 x 250 mm mainostolpassa.

 

Lisäksi olemme laajentaneet kilpailijoiden vaatetusoikeuden koskemaan myös muita kuin Vänkärisopimusta. Kolmen päivän tuomarityöskentelystä solmitaan Kisälli-sopimus.

Tutustu yhteistyömahdollisuuksiin sivuilla yritysyhteistyö.

 
Taitogalleriassa kuvat Eteenpäin-messuilta Tulosta Kerro kaverille
01.10.2009 11:13
AddThis Social Bookmark Button

Kuvautitko itsesi monitaitaja Taito Hyppysenä Eteenpäin-messuilla 23.-24.9.? Käy katsomassa kuvia ja tallenna omasi osoitteessa:

/taitogalleria

 
Suomelle 5 mitalia ja 14 pistesijaa Calgarystä Tulosta Kerro kaverille
07.09.2009 06:17
AddThis Social Bookmark Button

Suomen maajoukkue saavutti 5 mitalia ja 14 pistesijaa World Skills -kisoissa Kanadan Calgaryssä. Kisat pidettiin 2.-5.9.2009. Tulokset:

 

Kultaa: Ville Rämö muuraus ja Elina Salminen hiusmuotoilu

Hopeaa: Marianna Luoma muoti- ja vaatetus

Pronssia: Harri Jalonen automaalaus ja lähihoitajajoukkue Jaana Pakanen ja Tiina Ahola

 

 

Diplomitason suoritukseen ylsivät lisäksi 14 lajin kilpailijat:

Ville Arffman ja Jarno Martiskainen, mekatroniikka

Timo Huhtasalo, laatoitus

Pasi Tahkola, putkiasennus

Sam Stenvall, web design

Taneli Kolppanen, sähköasennus

Mika Tuomala, automaatioasennus

Katja Jaatinen, maalaus ja tapetointi

Anssi Nikku, huonekalupuuseppä

Maria Suikkanen, kultaseppä

Tuulikki Mattila, floristiikka

Linda Nummelin, kondiittori

Eric Räty, kokki

Joonas Heino, ravintolapalvelu

Matti Neuvonen, tietokone ja verkot

 

Pronssia voittanut lähihoitajajoukkue on Oulusta ja he ovat valmentautuneet Oulun Diakoniaopistossa.

 

Video päättäjäisistä ja kisatunnelmista:

http://wsc2009.worldskills.tv/

 

Kuvissa muurauksen kultamitalisti Ville Rämö (Kuopio) ja muoti ja vaatetuslajin hopeamitalisti Marianna Luoma (Tampere) sekä automaalauksen pronssimitalisti Harri Jalonen (Vantaa) ja valmentaja / expertti Hannu Kesti (Oulu). Korkeimmalla palkintopallilla Suomen lippua heiluttaa kultamitalin saanut hiusmuotoilija Elina Salminen (Pirkkala).

 

tulokset1

 

tulokset2

 

tulokset3

 

tulokset4

 

tulokset5

 
Ennakkotietoa majoitusvarauksista Tulosta Kerro kaverille
23.06.2009 14:02
AddThis Social Bookmark Button

Oulun alueella toimivista hotelleista on varattu noin 900 huoneen kiintiö Taitaja 2010 Oulu -tapahtuman kilpailijoille ja kisavieraille. Kiintiössä on sekä yhden ja kahden hengen huoneita, joihin on saatavana myös lisävuoteita. Suurin osa hotelleista sijaitsee Oulun keskustassa kävelymatkan päässä (noin 1,5 km) kilpailupaikasta Ouluhallista.

 

Kilpailijoiden ja saattajien majoitusvaraukset voi tehdä tammikuusta 2010 alkaen, kun finalistien nimet ovat tiedossa. Majoitushinnat ja -ehdot neuvotellaan elokuussa 2009. Kisavieraat voivat tehdä alustavia majoitusvarauksia suoraan Suomen Matkatoimiston kautta.

SUOMEN MATKATOIMISTO OY

p. +358 (0)10 826 0313

http://www.smt.fi

 

 

Lisätietoja Taitaja 2010 Oulu -majoitustilanteesta:

Merja Mikkola
projektisihteeri
p. 010 27 23174
Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 
TaitajaPlus osaksi Taitaja-perhettä Tulosta Kerro kaverille
08.05.2009 12:38
AddThis Social Bookmark Button

Erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailu on kulkenut aiemmin nimellä Abilympics. Nimikilpailun tuloksena tilalle on löydetty uusi, suomenkielinen nimi TaitajaPlus. TaitajaPlus on osa ammattitaidon SM-kilpailua, jossa erityistä tukea tarvitsevat kilpailevat omissa sarjoissaan mestaruuksista. Uusi nimi TaitajaPlus julkistettiin Skills Finland ry:n valtakunnallisessa seminaarissa 6.5.2009.

Taitaja 2010 Oulu -kisoissa TaitajaPlus-lajeina ovat asiakaspalvelu ja myynti, suurtalouskokki, tietokoneet ja -verkot sekä puhdistuspalvelu. Näytöslajina nähdään valmentava koulutus.  Ammattiopisto Luovi vastaa TaitajaPlussan järjestämisestä Oulussa. 


TaitajaPlus

 
OSAO maan paras Taitaja-oppilaitos Tulosta Kerro kaverille
08.05.2009 11:49
AddThis Social Bookmark Button

Oulun seudun ammattiopisto (OSAO) voitti ammatillisten oppilaitosten välisen vertailun ammattitaitokilpailumenestyksessä. Oulun seudun ammattiopisto saavutti eniten palkintosijoja Taitaja 2009 SM –kisoissa Vaasassa: 6 kultaa, 6 hopeaa, 5 pronssia ja 3 nelossijaa. Oppilaitosten välisessä vertailussa toiseksi sijoittui Pohjois-Karjalan ammattiopisto ja kolmoissijan jakoivat Tampereen ammattiopisto ja Jyväskylän ammattiopisto. Tulokset julkistettiin Skills Finland ry:n valtakunnallisessa seminaarissa 6.5.2009.

laivaseminaari_2009_191_pieni
Skills Finlandin hallituksen puheenjohtajan Timo Lankisen ojentaman palkinnon ottivat vastaan OSEKK:n kehitysjohtaja Eeva-Maija Mäntynen, OSAO:n rehtori Jarmo Paloniemi ja Taitaja-projektipäällikkö Sauli Jaara. Kuvaaja  Elisabet Saranpää, Skills Finland.

Taitaja SM –kisat pidettiin Vaasassa 25.-27.3.2009. OSAO:n palkintosijat:

Kultaa
Autokorinkorjaus Toni Erkkilä
Elektroniikka Jussi Holsti
Lähihoitaja (parilaji) Meritta Ylilehto ja Sirpa Karjalainen
Talonrakennus, muuraus ja laatoitus Paulus Hekkala
Pukuompelu Virpi Honkanen
Yrittäjyys (näytöslaji) Elina Laakko, Taru Mäntykenttä ja Virpi Ollila 

Hopeaa
Elektroniikka Sampsa Greus
Kukkasidonta Lotta Kupari
Maalaus ja tapetointi Susanna Tiri 
Talonrakennus, kirvesmiestyö Matti Simonen 
Ravintolakokki Lasse Andersen 
Viherrakentaminen (parilaji) Erika Mustonen ja Kirsi Tyni

Pronssia 
Automaalaus Jaakko Maksa
Kukkasidonta Jasmiina Aitto-Oja 
Kukkasidonta Saija Koivukangas 
Metsäkoneen käyttö Sauli Keränen 
Verkkosivujen tuottaminen Pete Sevander 

4. sija
Kondiittori Suvi Nivakoski
Suurtalouskokki (parilaji) Katja Herukka ja Hanna Pyykkönen
Putkiasennus Miika Kesti

Taitaja on valtakunnallinen nuorten ammattitaitokilpailu, joka järjestetään vuosittain. Kilpailuun voivat osallistua korkeintaan 20-vuotiaat ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelevat henkilöt. Seuraava Taitaja SM-kilpailu järjestetään Oulussa 27.-29.4.2010. Ammattitaitokilpailutoimintaa koordinoi Suomessa Skills Finland ry.

Lisätietoja
OSAO:n rehtori Jarmo Paloniemi, 050 5383 929
Taitaja 2010 Oulu -projektipäällikkö Sauli Jaara, 050 5140 851

www.skillsfinland.fi
www.taitaja2010.fi
www.taitaja2009.com

 

 
Calgary 2009 MM-joukkueessa 7 kilpailijaa Oulun seudulta Tulosta Kerro kaverille
31.03.2009 09:46
AddThis Social Bookmark ButtonSeuraava ammattitaidon MM-kilpailu on Kanadan Calgaryssä 1.-7.9.2009. Suomi tulee olemaan Calgaryn WSC-kisoissa yksi suurimmista joukkueista 47 kilpailijallaan.

Lue lisää...
 


Yhteistyössä:
toyota_fin_small iss_finnrj_fin teknologiateollisuus_fin jalas_fin
oulu_fin electrolux_fin

porho

s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4