Ouluhalli tömdes av Mästare Skriv ut Skicka sidan
Fredag, April 2010 13:00
AddThis Social Bookmark Button
MÄSTARE 2010 -PRESSMEDDELANDE                    30.4.2010

Ouluhalli tömdes av Mästare

Mästare 2010 –tävlingarna som tog slut igår lyckades enligt arrangerarna som helhet bra.

Mästare 2010 –tävlingarna i Ouluhalli tog slut igår vid middagen och nerrivningen börjades med detsamma. Hallen ska nämligen överlämnas till annat bruk senast idag fredag kl 18.00.

På torsdagen hade tävlingskök, skönhetssalonger och datacentralen som byggts i Ouluhalli redan försvunnit under ett par timmar. Vid tolvtiden på fredag var städningen redan i full fart.

"Nerrivningen har gått utan några problem och ligger bra till ", fastställer informationschefen för evenemanget Marsa Jurvakainen.

Tävlingens projektledare Sauli Jaara uppskattade under evenemanget att nerrivningen kommer att vara ett slags FM-rekord: över 20 km elledningar, over 2 km vatten- och avloppsledningar, över 3 km datateknikkablar och ca 1,5 grenstaketer m.fl. skulle rivas ner.

"Att riva ner hela grenområdet under ett dygn var en uppmaning men vi har hållit tidtabellen ", påpekar Jaara.

En bra helhet

Enligt tävlingsarrangerarna var Mästare 2010 –evenemanget väldigt lyckat som och det har fått mycket pris.

"Huvudprioriteten var att grenarna skulle lyckas och att tidtabellerna skulle hållas, och vi lyckades i dessa ", berättar Jurvakainen.

Tävlingsledare Jaara berättade på pressinfot igår att en del små problem uppstod under tävlingsdagarna men att de löstes snabbt. "Jag har alltid sagt att en fågel som lär sig att flyga faller säkert de första gångerna men den dör inte av det”, beskrev tävlingsledaren.

Debutanten utsågs till Mästarnas mästare

”Jag vann en bil!” ropade Mette Pökelmann som valdes till Mästarnas mästare när hon såg sin tränare efter prisutdelningen.

Pökelmann, som representerade Axxell i grenen Hästskötsel deltog Mästare-tävlingarna för första gången.
”Det har varit en extremt bra upplevelse, även om jag var väldigt nervös. Man lär sig otroligt mycket på tävlingen och jag kommer säkert att ha nytta av detta upplevelse i framtiden. Vi på Hästskötsel hade en bra laganda och stämning. Arrangemangen i Uleåborg var fina och jag tycker att allting har funkat bra, också tvåspråkigheten”, kommenterade Pökelmann som har svenska som modersmål.

Pökelmann kommer från Raseborg och studerar kombinerade studier i Axxell Kimito. Hon berättar att hon inte hann förbereda sig så mycket för Mästare-tävlingen.

”Mette är jättebra till att börja med, så hon behövde inte träna särskilt för tävlingen. Det känns otroligt skönt och jag är väldigt stolt över vår tjej”, säger Pökelmanns tränare Jennie Westerlund.

För Pökelmann som trivits med hästar sedan hon var nio var studier inom hästbranschen det naturliga valet och nu belönades tillgivenheten.

”Det var en tuff tävling och otroligt att vinna guld. Och sen kom detta med Mästarnas mästare, det känns jättebra”, berättar den förbluffade Pökelmann.
 
Opintopoluilla kierteli 11 500 koululaista Skriv ut Skicka sidan
Fredag, April 2010 09:50
AddThis Social Bookmark Button
Det finns inga tillgängliga översättningar.

Opintopoluille osallistui kolmen päivän aikana kaikkiaan 11 500 kisakävijää. Polkuoppaina toimivat Oulun seudun ammattiopiston opiskelijat. Opintopolut tarjosivat  yleisölle oivan tavan tutustua kilpailuun ja eri ammatteihin opastetusti.

 

opintopolut


/koululaisille/opintopolut

 
Taitaja-kooste Kalevan extrassa Skriv ut Skicka sidan
Fredag, April 2010 09:31
AddThis Social Bookmark Button
Det finns inga tillgängliga översättningar.

Lue jutut ja katso kuvat tapahtumasta Kalevan Taitaja-extra -sivuilta:

http://www.kaleva.fi/index.cfm?m=alasivu&osio=extra;-158

 
Mette Pökelmann utsågs till Mästarnas mästare år 2010 Skriv ut Skicka sidan
Torsdag, April 2010 17:24
AddThis Social Bookmark Button

MÄSTARE 2010 -PRESSMEDDELANDE             29.4.2010


Mette Pökelmann är Mästarnas mästare år 2010

Årets Mästarnas mästare uppskattar yrkesutbildningen och förstår dess betydelse för hela livet. Uleåborgs Mästare-tävlingar lockade sammanlagt 51 000 besökare.

De tre dagar långa Mästare 2010 -tävlingarna fick en värdig avslutning på den festliga avslutningsceremonin, där också årets Mästarnas mästare offentliggjordes. Enastående i sin egen gren och som en förespråkare för yrkesutbildning valde juryn i år Mette Pökelmann från Raseborg, Axxell utbildningsinstitut Pökelmann tävlade i grenen Hästskötsel.

Juryn motiverade sitt beslut på följande sätt: "Den tävlande har bevisat utomordentliga kunskaper i sin gren under tre tävlingsdagar. Hon är positiv, glad och har utmärkta sociala kunskaper. Hon har under tävlingsdagarna varit mycket vänlig och tagit hänsyn till både sina medtävlande och grenens funktionärer. Hon strålar respekt för och stolthet över sitt yrke. Hon är energisk, utåtriktad och språkkunnig. Den som blir vald som Mästarnas mästare är ett utmärkt exempel av yrkesutbildningen och till andra ungdomar. Hon förstår meningen som utbildningen har för hela livsbågen."

Mette Pökelmann fungerar som en förespråkare för yrkesutbildningen. Som pris får Mästarnas mästare till sin användning en Volkswagen Golf i ett år. Ordförande för Skills Finland rf och Utbildningsministeriets huvuddirektör Timo Lankinen och handelsrådet Matti Pörhö lämnade över bilnycklarna till vinnaren.

"Jag skulle aldrig ha trott att torsdagen skulle sluta så här när jag anlände med flyget på måndagen. Det har varit jättetrevligt att tävla här ", strålade Mästarnas mästare Mette Pökelmann efter prisutdelningen.

Sikte mot EM-tävlingarna

Till slut på Uleåborgs tävling offentliggjordes också Finlands tävlingsteam i EuroSkills 2010, alltså EM i yrkesskicklighet som arrangeras i Lissabon, Portugal i december. Namnlistan på teammedlemmar hittar du på slutet av detta meddelande. De som ska till Lissabon har kvalificerats som representater för Finland genom träning och kval. Under de kommande månaderna ska teammedlemmarna delta i landslagsläger för att skapa laganda och träna inför tävlingen under ledning av tränare från sina egna grenar.

Mästare-pokalen överlämnades till Kuopio

Mästare-tävlingarna i Uleåborg var en publiksuccé. Under tre dagar besökte 51 000 personer tävlingsområdet för att beundra de unga yrkesmäns och -kvinnors arbete. Men på avslutningen var det dags att överlämna tävlingsvärdskapet till den nästa staden. Ulåborgs Mästare-år avslutades med traditionella ceremonier när Mästare-pokalen överlämnades till den nästkommande arrangören, Kuopio. Tävlingarna arrangeras i Kuopio 3.-5.5.2011 och det förväntas sammanlagt 40 000 besökare.

Tävlingsledare Sauli Jaara tackade på avslutningen alla som deltagit i arrangemangen av tävlingarna och speciellt de tävlande. Mästare-pokalen överlämnade Jaara till Kuopios projektledare Ilkka T. Kemppainen. "När jag för ett år sedan stod på Ilkkas plats då tänkte jag att vi har ju fortfarande ett år på oss. Men det gick jättefort. Denna pokal förpliktar ägaren att lyckas väldigt bra och jag tror att det klarar Kuopio av."

Kemppainen i sin tur presenterade sina tackar till Mästare Uleåborg och berättade att nu är stämningen bra även om plikten börjar väga skuldrorna så småningom.
"Men nu skulle jag vilja begrava den fras som tagit fäste i Kuopio 'Vi återkommer till det efter Uleåborg'. Nu är det dags att flytta blicken till Kuopio, vi ses där om ett år! "


Finlands landslag EuroSkills 2010 -tävlingar i Lissabon:

Floristik: Jenniina Tiikkainen och Heini Aunola
Guldsmed: Eeri Sivonen
Datorer och nätverk-team: Toni Riepponen, Markus Lintula, Teemu Mikkonen, Daniel Mononen
Produktion av webbsidor: Drazen Dodik
Tryckteknik: ??
CNC-svarvning : Lasse Tuominen
Automationsmontering: ??
CAD-planering: Jani Sihvola
Mekatronik: Juha-Matti Rossi ja Timo Honkala
Elektronik: Ville Viitala ja Jussi Holsti
Anläggning av grömområde: Katja Pesonen, Reetta Höytyä ja Laura Janhunen
Rörmontering: ??
Elmontering: ??
Murning: Samu Toivanen
Takplåtssmed: Jan Kakko
Målning och tapetsering: Mia Päivärinta
Transportteknologi: ??
Närvårdare: Satu Haapalahti och Iida Malinen
Rengöringsservice: Qua Siu och Anni Riikonen
Kock: ??
Restaurangservice: Heidi Tuominen

 
Exploderande energi på avslutningsceremonin Skriv ut Skicka sidan
Torsdag, April 2010 16:58
AddThis Social Bookmark Button

Mästare 2010 –tävlingarna i Uleåborg är nästan över. NRJ Arena fylls av människor och stämningen är på topp. Handy Handig välkomnar gästerna på dörren.

Avslutningsprogrammet är fylld med unga mästare. Tävlingscheerleading-framställningen av Northern Lights Diamonds bokstavligen lyfter stämningen genast till taket. Tjejernas vilda hopp, kast och storslagna lyft samt balanseringen vid taket får publiken att sucka av beundran.

I programmet fanns också skickliga dansshow av Uleåborgsregionens yrkeshögskolas dansstuderande samt en sångperformance av de pop/jazz-studerande.

Guld och ära till mästarna

På avslutningen belönades de bästa i alla grenarna med blommor och medaljer. Också de internationella tävlandena uppmärksammades. Hästskötare Mette Pökelmann blev utvald som årets Mästarnas mästare och fick en VW Golf för ett år som pris.

”Mästare 2010 fick över femtiotusen besökare, tävlingarna sysselsatte 1 500 personer av vilka 400 var studerande. Ett stort tack till alla medverkande”, konstaterade Samkommunsdirektör Kari Juntunen från Samkommunen Oulun seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä.

Den festliga avslutningen fick en exploderande slutkanet när scenen blev ockuperad av ett blixtrande pyro-show; gnistregn, flammor och en konfettiexplosion krönade Mästareveckan.

Uleåborg tackar, vi ses i Kuopio!

Laura Paaso

Flera Mästare-artiklar hittar du på Artikelbanken.

 
<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa > Slut >>

Sida 1 av 8
Samarbetspartners:
toyota_fin_small iss_finnrj_fin teknologiateollisuus_fin jalas_fin
oulu_fin electrolux_fin

porho

s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4