Maskoten Handy Händig Skriv ut Skicka sidan
AddThis Social Bookmark Button

Mästare 2010 Uleåborg –tävlingarnas officiella maskot

Fakta om Handy

Namn: Handy Händig
Favoritfärg: Blå
Intressen: Mångahanda
Favoritlåt: Kädentaitaja / Starcrash
Favoritmaträtt: Gretas knackkorvsgryta
Yrke: Mästare 2010 Uleåborg-tävlingarnas budbärare och universalhjälte
Berättelsen om Handy

Handy adopterades in i familjen Händig i den lilla kommunen Änd-Törneby. De tidiga skedena i hans liv är ganska dunkla men hur som helst så växte Handy upp i en traditionell finländsk familj. Redan tidigt lade man märke till att Handy var en alldeles speciell yngling för han var anmärkningsvärt flitig och händig.

På familjen Händigs bondgård fanns det också verkligen behov av hans ändlösa flit. Fadern Ture Händig kunde endast med knapp nöd dölja hur belåten han var när Handy en het sommardag reparerade familjens gamla Valmet, mjölkmaskinens motor och höladans tak. Mor Klara Händig tittade för sin del med öppen mun på när Handy vävde en trasmatta av gamla kläder och i förbifarten målade väggarna i farstun. Det verkade som om Handy klarade av nästan allt som han tog itu med.

När Handy växte upp blev det dags att välja studieplats efter grundskolan. För Handy som var händig och inte var rädd för arbete var yrkesutbildningen ett naturligt val. De många alternativ blev ett problem Handy eftersom han var lika ivrig på allt och nu erbjöds en enorm mängd alternativ att välja på som alla var intressanta. Till all lycka kände studiehandledaren vid yrkesinstitutet i Änd-Törneby till fallet och det kunde skräddarsys ett helt eget studiepaket för Handy. På avgångsbetyget skrevs det helt enkelt ”Handy Händig – Mångkunnig”.

Efter studierna tog Handy på allvar itu med arbetet styrkt av sina nya lärdomar. Han reparerade förgasaren på grannens bil, installerade en digibox åt mormor i Krokmossen och planerade hemsidorna åt Fruntimrens Kattskötarförening i Änd-Törneby … listan över  Handys dagliga gärningar blev allt längre och ryktet om honom spreds utanför Änd-Törnebys kommungränser. Handy fick uppleva att änd-törnebyborna uppfattade de sysslor som var vardagliga för honom och som han lärt sig i skolan som riktiga hjältedåd. Man förstod att uppskatta hjälpen från mästaren när den verkligen behövdes.

Efterhand som ryktet spreds ökade antalet hjälpbehövande allt mera. Fastän det var givande att hjälpa människor i nöd började det hindra Handys fritidsintressen. Den nyanskaffade bilkarossen väntade på att bli målad och den nya bostaden hann han inte med att inreda eftersom änd-törnebyborna begärde hjälp med olika bekymmer som de hade. Handy var ändå inte ensam – varje år blev nya allt mer skickliga mästare klara med sina yrkesstudier för att hjälpa finländarna – men någon måtta i allt.

Handy sydde därför med sin mammas gamla Singer en hjältes maskeraddräkt åt sig själv. Snart började Handys hjältedåd tillskrivas den okända maskeradhjälten i stället för Handy och medborgarna visste inte längre om de hade fått hjälp av Handy eller någon annan av de talrika finländska Mästare-hjältarna. Handy som nu var fri – precis som de övriga verkliga Mästarna – kunde inte längre urskiljas från vanliga medborgare. Endast legenderna om de bragder som mästarna hade utfört spreds över hela Finland.

När Uleåborg fick ta emot arrangemangen för Mästaretävlingarna 2010 var det bara naturligt att kalla Handy Händig till budbärare för tävlingarna. Handy som är outtröttlig och aldrig ger upp kommer att ge allt för tävlingarna under det kommande året.


lipunnostoTaito_ja_Samppa
  

Fotos:
Studio Juha Sarkkinen
 
Samarbetspartners:
toyota_fin_small iss_finnrj_fin teknologiateollisuus_fin jalas_fin
oulu_fin electrolux_fin

porho

s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4