Mitalistien 2009 haastatteluja Print E-mail
AddThis Social Bookmark Button
Unfortunately there is no translation available for this page

Oulun seudun ammattiopisto oli maan paras Taitaja-oppilaitos vuoden 2009 mitalisijoituksilla mitattuna. OSAO sai kaikkiaan 6 kultaa, 6 hopeaa, 5 pronssia ja 3 nelossijaa. Lue, miten mitalistit itse kokivat Taitaja-kisat ja menestyksensä.

sirpa-karjalainenKultamitalisti Meritta Ylilehto, parilaji lähihoitaja, 19 vuotta, Oulu
Taitaja-kilpailut ja niitä edeltävä valmennus kehittävät ammatillisesti ja antavat itseluottamusta omiin taitoihin. Jo Taitaja-valmennuksessa olemista arvostetaan työmarkkinoilla. Myös paineensietokyky kasvaa, kun tehtävät suoritetaan ison yleisön edessä.

Kisat olivat pitkän valmennuksen loppuhuipentuma, jotka antoivat itsevarmuutta omiin ammatillisiin kykyihin. Valmennus antoi kuitenkin enemmän: hoitotyön suuria kokonaisuuksia oppi hahmottamaan paremmin ja pieniä asioita hiottiin tarkasti. Huippuvalmentajien takia meillä ei ollut koskaan tylsää, valmennuksessa huomioitiin ammatillisen kehittämisen lisäksi myös henkinen valmentautuminen.

Taitaja SM-kilpailuihin kannattaa osallistua opiskelijoiden, joilla on motivaatiota sitoutua aikaa vievään, mutta ammatillisesti paljon antavaan valmennukseen. Oma ammatti on nähtävä tärkeänä.Kilpailuhengestä ja kunnianhimostakaan ei varmasti ole haittaa.

meritta-ylilehtoKultamitalisti Sirpa Karjalainen, parilaji lähihoitaja, 19 vuotta, Oulu
Taitaja-kilpailusta saa runsaasti oman ammattiin kuuluvaa kokemusta sekä kisoihin valmentautuminen yhdessä teorian kanssa antaa laaja-alaista näkemystä käytännöntyöstä. Lisäksi kilpailuihin osallistuminen antaa uskoa omaan toimimiseen lähihoitajana. Kilpailuissa opin tekemään nopeasti päätöksiä erilaisissa tilanteissa. Taitaja-kilpailuihin osallistuvalla opiskelijalla tulee olla pitkäjänteisyyttä sekä hänen tulee olla avoin, sosiaalinen. Lisäksi tulee olla avoin uusia haasteita kohtaan.

sampsa-greus_2.elektroniikkaHopeamitalisti Sampsa Greus, laji elektroniikka, 18 vuotta, Ii
Taitaja on ainutlaatuinen kokemus ja tilaisuus mitata omat taitonsa muita Suomen parhaita vastaan. Finaaliin pääsy on työmarkkinoille erinomainen lisä, jollaista ei muualta saa. Siinä oppi paljon omasta paineensietokyvystä kun reilut 46 000 ihmistä käveli 3 päivän aikana kilpailupaikan ohi ja katsoi omaa työskentelyä. Semmoisten kannattaa osallistua, jotka ovat keskimääräistä paremmin menestyneet oman alansa opiskeluissa ja ovat valmiita tarttumaan tilaisuuteen kilpailla muita Suomen parhaimpia vastaan. Kiinnostaisi osallistua MM-kisoihin, koska pelkästään sinne pääsy olisi varmasti hieno kokemus: pääsisi kilpailemaan muiden maiden parhaimpia vastaan. 

virpi-honkanen_1.-pukuompeluKultamitalisti Virpi Honkanen, pukuompelu, 18 vuotta, Oulu
Taitaja-kilpailussa oppii paljon itsestään ja osaamisestaan. Kisoissa pystyy vertaamaan omia taitojaan muiden taitoihin ja katsoa millaisella tasolla omat taidot ovat. Kisoissa näkee myös mitä taitoja kannattaa kehittää esimerkiksi tulevaa ammattia varten. Kilpailun nopeassa työtahdissa juuri nämä omat ns. heikot kohdat tulevat helposti esille. Osallistuminen ja siellä menestyminen lisäävät itsevarmuutta ja ovat myöhemmin työtä hakiessa valttikortti, jota kannattaa mainostaa.

Kilpailussa opin, että ei tarvinnut olla kaikessa paras menestyäkseen. Riitti kun suoritti kilpailun kaikki tehtävät tarpeeksi hyvin. Lisäksi opin, ettei omiin virheisiin kannata takertua, virheitä kun sattuu muillekin. Vaikka aikataulu olikin tiukka, huomasin, että rauhallisella, mutta silti määrätietoisella tekemisellä pääsi pidemmälle kuin nopealla hätiköimisellä. Opin myös arvostamaan omia taitojani, koska ympärillä kiertelevät kisavieraat olivat aidan takana niin kiinnostuneita ja ihastuneita tekemisistämme, että aita melkein kaatui.Minua kiinnostaisi osallistua myös MM-kisoihin. Olisihan se ainutlaatuinen tilaisuus päästä näyttämään taitonsa ja vertaamaan osaamistaan maailman muihin nuoriin huippuihin.

Taitaja-kisoihin kannattaa osallistua sellaisten opiskelijoiden, jotka ovat tasaisen varmoja nopeita tekijöitä ja jotka osaavat sopeutua hyvin uusin tilanteisiin. Heillä täytyy olla stressinsietokykyä ja kykyjä soveltaa osaamistaan. Pitää olla itsevarma, itsetietoinen ja pysyä rauhallisena tilanteessa kuin tilanteessa.

jussi-holsti_1.elektroniikkaKultamitalisti Jussi Holsti, laji elektroniikka, 18 vuotta, Kiiminki
Mielestäni kilpailuun kannattaa osallistua pelkästään hienon kokemuksen takia. Ja finaaliin pääsy on jo itsessään sellainen meriitti, että se varmasti helpottaa työnhakua. Kilpailu kehitti taitoa työskennellä tarkasti kovan paineen alla. Haluaisin ehdottomasti osallistua MM-kisoihin. Elektroniikka tuntuu omalta alalta, joten mahdollisesti jatkan tällä alalla niin MM-kisa valmennuksesta olisi varmasti hyötyä puhumattakaan itse kisoista. Vielä on menestyksen nälkää sen verran... Sellaisten kannattaa osallistua Taitajiin, jotka arvostavat omaa ja muiden osaamista ja joilla on kiinnostusta kilpailuun ja menestymiseen. Toki täytyy osata omat hommansa ja olla varma osaamisestaan.

 
In cooperation with:
toyota_fin_small iss_fin teknologiateollisuus_fin nrj_fin
oulu_fin electrolux_fin jalas_fin s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4