Opintorilta omenoita ja oppia aikuiseen makuun Print E-mail
Wednesday, 28 April 2010 16:15
AddThis Social Bookmark Button
Unfortunately there is no translation available for this page

Oulun Rotuaarilla aurinko paistaa sinisenkirkkaalta taivaalta, ilmassa on toritunnelmaa. Vihannesmarkkinoista ei kuitenkaan ole kyse, vaikka suuresta teltasta omenoita löytyykin. Ne ovat vain koristeena OpinTori-nimisillä aikuiskoulutusmarkkinoilla.

OpinTorilla aikuiskoulutusalan asiantuntijat jakavat tietoa ja rohkaisua aikuisille, jotka harkitsevat uudelleen koulun penkille siirtymistä. Uraohjauskouluttaja Kai Latvalehto Oulun aikuiskoulutuskeskuksesta kertoo, että maailma on muuttunut viime vuosikymmeninä radikaalilla tavalla eikä monikaan pärjää enää vain yhdellä koulutuksella.

Monta erilaista oppimistyyliä

Kai testaa OpinTorilla halukkaiden oppimistyylejä. Nuorille oppiminen on uraohjauskouluttajan mukaan kokonaisvaltainen prosessi, kun taas vanhempi ihminen oppii paremmin joko auditiivisesti, visuaalisesti tai kinesteettisesti. ”Minä esimerkiksi olen sillä lailla harvinainen tapaus, että muistan ihmisen puheäänen vaikka kahdenkymmenen vuoden takaa, vaikka naama ei sano mitään”, Kai paljastaa.

Entä jos ei muista ääntä, kasvoja eikä varsinkaan sitä nimeä? Kai naurahtaa. Hän kehottaa tekemään oppimistyylitestin, kyllä jokaiselle löytyy varmasti se paras tapa oppia.

Kain mukaan nykypäivän muotisana on itseohjautuvuus. Se tarkoittaa opiskelijan kykyä suoriutua omatoimisesti opinnoistaan.
”Aikuinen ei ole yhtä nopea oppimaan, kuin nuori, mutta aikuiset ovat pitkäjänteisiä ja heidän motivaationsa on ihan toista luokkaa, se on oppimisessa se tärkein tekijä. Aikuisilta löytyy myös elämänkokemusta. Oman alan löytää omien vahvuuksien kautta. Täytyy selvittää, mihin kykenee ja millainen ihminen on, pohjakoulutuksella ei ole niinkään merkitystä”, Kai kertoo.

Tehdäänkö pulpetteja aikuistenkin koossa?

”Luokassa pönöttäminen kahdeksasta kolmeen ei loppujen lopuksi ole hirveän tehokas tapa oppia”, Kai huomauttaa ja kertoo aikuiskoulutuksen painottuvan esimerkiksi ilta- ja viikonloppuopintoihin. Myös verkon välityksellä voi opiskella etänä. Aikuisuus tai perhe ei ole este opinnoille.

Nykyään aikuisiän opiskelua tuetaan myös rahallisesti. ”Opiskelemaan lähtevä aikuinen ei toivoisi hirveän suurta notkahdusta toimeentuloihinsa”, huomauttaa Koulutusrahaston tiedottaja Hanna Halla. Rahoituksen selvittyä ei aikuisiän opiskelulle ole enää muita esteitä kuin oman motivaation ja uskalluksen löytäminen.


Minea Taivalaho

Lisää Taitaja-juttuja löydät Juttupankista.

 
In cooperation with:
toyota_fin_small iss_fin teknologiateollisuus_fin nrj_fin
oulu_fin electrolux_fin jalas_fin s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4