Jouluun enää reilu 200 päivää Print E-mail
Thursday, 29 April 2010 11:52
AddThis Social Bookmark Button
Unfortunately there is no translation available for this page

Liha-alan kilpailupaikalla ollaan liikkeellä hyvissä ajoin: jouluvalmistelut ovat jo täydessä käynnissä. Kilpailijoiden tehtävät liittyvät nimittäin porsaan kinkkuun, joka heidän tulee leikata luuttomaksi siten, että paistit ovat erillään. Kuutioita ja suikaleita syntyy kuulemma siinä samalla.

”Joulu tulee joka vuosi aina vain aiemmin”, kilpailualueelta vinkataan pilke silmäkulmassa.

Tšekkiläiset leikkaavat kesäisin suomalaista lihaa

Liha-alalla on tänä päivänä sesonki ympäri vuoden. Edes kesällä ei hengähdetä, sillä makkaraa ja muita lihatuotteita käristyy grilleissä ja lihanleikkaajia tarvitaan töihin. Alalla on tällä hetkellä kuitenkin työvoimapula erityisesti kesätuuraajista.

”Suomessa käytetään kesäisin ulkomaalaisia lihanleikkaajia paikkaamaan työvoimatarvetta. Esimerkiksi Tšekistä on tullut lihanleikkaajia ulkomaalaisten vuokrafirmojen kautta”, kertoo Oy Snellman Ab:n pääluottamusmies Asko Peltola.

Tšekkiläisten työnjälki on varsin hyvää, joskin joskus esiintyy myös kulttuurieroja. ”Osa ulkomaisesta työvoimasta on ammattileikkaajia, mutta välillä määrä tuntuu korvaavan laadun heidän työssään. Toki toivoisi, että kotimaasta löytyisi työvoimaa näihinkin tarpeisiin, ja täällä kilpailussa onkin ollut ilo havaita, että osaavia nuoria näyttää olevan valmistumassa”, Peltola toteaa.

Liha-alalla, kuten niin monella muullakin alalla tänä päivänä, kilpailu on kovaa. Ulkomaalaiset lihanvalmistajat ovat kovasti tulossa Suomen markkinoille. ”Olisi tärkeää muistuttaa kuluttajia suomalaisesta lihanlaadusta ja lähiruuan eduista”, Peltola kertoo.

Pihviksi muutakin kuin ulkofileetä

Markus Syrjälä Tampereen ammattiopistosta on tyytyväinen kilpailupanokseensa. ”Lähdin tänne hakemaan kokemusta”, hän toteaa.

Kaupanalalla suuntaus on jälleen kohti palvelevia lihatiskejä. Syrjälä työskenteleekin tällä hetkellä Tampereen Sokoksessa lihatiskillä.

”Lihatiskin näkökulmasta voisin antaa vinkiksi, että suositun ulkofileen lisäksi pihviksi kelpaa moni muukin paisti. Vinkkejä ja tietoja siitä, mikä liha sopii parhaiten mihinkin käyttötarkoitukseen, kannattaa kysellä rohkeasti kauppojen lihatiskeiltä. Sitä vartenhan siellä ollaan palvelemassa”, Taitaja-kilpailija kertoo hymyillen.

Markku Penttilä

Lisää Taitaja-juttuja löydät Juttupankista.

 
In cooperation with:
toyota_fin_small iss_fin teknologiateollisuus_fin nrj_fin
oulu_fin electrolux_fin jalas_fin s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4