TaitajaPLUS – valmiina töihin! Print E-mail
Thursday, 29 April 2010 13:03
AddThis Social Bookmark Button
Unfortunately there is no translation available for this page

Taitajien rinnalla järjestettiin tänä vuonna uuden nimen saanut TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu, joka on suunnattu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Aikaisemmin Abilympicsinä tunnetun kilpailun lajeina on muun muassa puhdistuspalvelu, tietokoneet ja -verkot sekä suurtalouskokki.

TaitajaPLUS-kilpailun tarkoituksena on edistää ammatillisen erityisopetuksen tunnettavuutta ja arvostusta sekä lisätä koulutuksen ja työelämän yhteistyötä. Erityistä tukea tarvitsevat nuoret työllistyvät eri alojen yrityksiin.

Aamu valkenee

Puhdistuspalvelun kilpailun alkutilanne on perinteinen vappujuhlien jälkeinen aamu. Huoneen lattialla on muruja, vappuhuiskat ja serpentiinit on jätetty levälleen ja tuolit kaadettu maahan. Selkokielisen ohjeistuksen jälkeen kilpailijat Jenni Soramo Keskuspuiston ammattiopistosta Helsingistä ja Iris Rasi Kiipulan ammattiopistosta Turengista ottavat haasteen vastaan. Molemmilla tytöillä on oma huone siivottavanaan.

”Ihailtavan rauhallista tämä homma”, kommentoi lajia vierestä seuraava mies, kun tytöt etenevät järjestyksessä huoneessa tehtävästä toiseen.

Katsojat keskustelevat keskenään koulujen erityistukea tarvitsevien opiskelijoiden aloituspakkojen määrästä. Niitä tarvittaisiin lisää, kysyntä on kovaa.

Erojakin kilpailusuorituksiin syntyy. Jenni laittaa TaitajaPLUS-kilpailujen näytöslajina olleen valmentavan ja kuntouttavan koulutuksen näytöksessä valmistuneet vappukoristeet suoraan kierrätykseen, Iris sen sijaan kokoaa koristeet pöydälle seuraavan vuoden käyttöä varten. Imuri hurisee ja pöytien pinnat puhdistuvat.

Kilpailijoiden suoritusta seuraavat vierestä myös suurtalouskokkikilpailun pronssimitalistit Kalle Gröhn ja Jenna Laitinen Kiipulan ammattiopistosta Turengista. Kaksikko toivoo pääsevänsä ensi vuodenkin kilpailuun kahdestaan. ”Me ollaan hyvä pari!”, huomauttaa Kalle. Suurtalouskokkien kilpailutehtävänä oli tänä vuonna aamupalan valmistus ja tarjoilu.

Puhdistuspalvelun kilpailusuorituksen jälkeen Jenni ja Iris käyvät yhdessä tuomareiden kanssa tehtävän läpi. Jenni kertoo melkein unohtaneensa jääkaapin ovessa olevan tahran puhdistuksen, mutta muuten tehtävä ei tuntunut vaikealta. Iris hymyilee leveästi koko tuomaroinnin ajan. ”Hyvin meni!” hän huutaa päästyään yleisön joukkoon.

Minea Taivalaho

Lisää Taitaja-juttuja löytyy Juttupankista.

 
In cooperation with:
toyota_fin_small iss_fin teknologiateollisuus_fin nrj_fin
oulu_fin electrolux_fin jalas_fin s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4