Mette Pökelmann utsågs till Mästarnas mästare år 2010 Skriv ut Skicka sidan
AddThis Social Bookmark Button

MÄSTARE 2010 -PRESSMEDDELANDE         29.4.2010

Mette Pökelmann är Mästarnas mästare år 2010

Årets Mästarnas mästare uppskattar yrkesutbildningen och förstår dess betydelse för hela livet. Uleåborgs Mästare-tävlingar lockade sammanlagt 51 000 besökare.

De tre dagar långa Mästare 2010 -tävlingarna fick en värdig avslutning på den festliga avslutningsceremonin, där också årets Mästarnas mästare offentliggjordes. Enastående i sin egen gren och som en förespråkare för yrkesutbildning valde juryn i år Mette Pökelmann från Raseborg, Axxell utbildningsinstitut Pökelmann tävlade i grenen Hästskötsel.

Juryn motiverade sitt beslut på följande sätt: "Den tävlande har bevisat utomordentliga kunskaper i sin gren under tre tävlingsdagar. Hon är positiv, glad och har utmärkta sociala kunskaper. Hon har under tävlingsdagarna varit mycket vänlig och tagit hänsyn till både sina medtävlande och grenens funktionärer. Hon strålar respekt för och stolthet över sitt yrke. Hon är energisk, utåtriktad och språkkunnig. Den som blir vald som Mästarnas mästare är ett utmärkt exempel av yrkesutbildningen och till andra ungdomar. Hon förstår meningen som utbildningen har för hela livsbågen."

Mette Pökelmann fungerar som en förespråkare för yrkesutbildningen. Som pris får Mästarnas mästare till sin användning en Volkswagen Golf i ett år. Ordförande för Skills Finland rf och Utbildningsministeriets huvuddirektör Timo Lankinen och handelsrådet Matti Pörhö lämnade över bilnycklarna till vinnaren.

"Jag skulle aldrig ha trott att torsdagen skulle sluta så här när jag anlände med flyget på måndagen. Det har varit jättetrevligt att tävla här ", strålade Mästarnas mästare Mette Pökelmann efter prisutdelningen.

Sikte mot EM-tävlingarna

Till slut på Uleåborgs tävling offentliggjordes också Finlands tävlingsteam i EuroSkills 2010, alltså EM i yrkesskicklighet som arrangeras i Lissabon, Portugal i december. Namnlistan på teammedlemmar hittar du på slutet av detta meddelande. De som ska till Lissabon har kvalificerats som representater för Finland genom träning och kval. Under de kommande månaderna ska teammedlemmarna delta i landslagsläger för att skapa laganda och träna inför tävlingen under ledning av tränare från sina egna grenar.

Mästare-pokalen överlämnades till Kuopio

Uleåborgs Mästare-tävlingarna var en publiksuccé. Under tre dagar besökte 51 000 personer tävlingsområdet för att beundra de unga yrkesmäns och -kvinnors arbete. Men på avslutningen var det dags att överlämna tävlingsvärdskapet till den nästa staden. Ulåborgs Mästare-år avslutades med traditionella ceremonier när Mästare-pokalen överlämnades till den nästkommande arrangören, Kuopio. Tävlingarna arrangeras i Kuopio 3.-5.5.2011 och det förväntas sammanlagt 40 000 besökare.

Tävlingsledare Sauli Jaara tackade på avslutningen alla som deltagit i arrangemangen av tävlingarna och speciellt de tävlande. Mästare-pokalen överlämnade Jaara till Kuopios projektledare Ilkka T. Kemppainen.
"När jag för ett år sedan stod på Ilkkas plats då tänkte jag att vi har ju fortfarande ett år på oss. Men det gick jättefort. Denna pokal förpliktar ägaren att lyckas väldigt bra och jag tror att det klarar Kuopio av."

Kemppainen i sin tur presenterade sina tackar till Mästare Uleåborg och berättade att nu är stämningen bra även om plikten börjar väga skuldrorna så småningom.
"Men nu skulle jag vilja begrava den fras som tagit fäste i Kuopio 'Vi återkommer till det efter Uleåborg'. Nu är det dags att flytta blicken till Kuopio, vi ses där om ett år! "

Finlands landslag EuroSkills 2010 -tävlingar i Lissabon:

Floristik: Jenniina Tiikkainen och Heini Aunola
Guldsmed: Eeri Sivonen
Datorer och nätverk-team: Toni Riepponen, Markus Lintula, Teemu Mikkonen, Daniel Mononen
Produktion av webbsidor: Drazen Dodik
Tryckteknik: ??
CNC-svarvning : Lasse Tuominen
Automationsmontering: ??
CAD-planering: Jani Sihvola
Mekatronik: Juha-Matti Rossi ja Timo Honkala
Elektronik: Ville Viitala ja Jussi Holsti
Anläggning av grömområde: Katja Pesonen, Reetta Höytyä ja Laura Janhunen
Rörmontering: ??
Elmontering: ??
Murning: Samu Toivanen
Takplåtssmed: Jan Kakko
Målning och tapetsering: Mia Päivärinta
Transportteknologi: ??
Närvårdare: Satu Haapalahti och Iida Malinen
Rengöringsservice: Qua Siu och Anni Riikonen
Kock: ??
Restaurangservice: Heidi Tuominen

 

Kontaktuppgifter

Oulun seudun koulutuskuntayhtymä
Mästare 2010 Uleåborg
Torikatu 21, 3. vån.
90100 Uleåborg
info@taitaja2010.fi

Samarbetspartners:
toyota_fin_small iss_finnrj_fin teknologiateollisuus_fin jalas_fin
oulu_fin electrolux_fin

porho

s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4