Maskotti Taito Hyppynen Print E-mail
AddThis Social Bookmark Button
Unfortunately there is no translation available for this page

Taitaja 2010 Oulu -kisojen virallinen maskotti

Faktoja Taitosta

Nimi: Taito Hyppynen
Lempiväri: Sininen
Harrastukset: Moninaiset
Suosikkibiisi: Kädentaitaja / Starcrash
Suosikkiruoka: Reetan nakkipata
Ammatti: Taitaja 2010 Oulu-kisojen sanansaattaja ja yleissankari


facebook Taito hyppynen Facebookissa


Taiton tarina

Taito adoptoitiin Hyppysten perheeseen pienessä Perä-Törnän kunnassa. Hänen varhaiset vaiheensa ovat jokseenkin hämärän peitossa, mutta yhtä kaikki Taito varttui perinteisessä suomalaisessa perheessä. Jo varhain Taito huomattiin varsin erikoiseksi nuoreksi, sillä hän oli poikkeuksellisen ahkera ja käsistään kätevä.

Hyppysten maatilalla hänen loputtomalle ahkeruudelleen olikin todellista kysyntää. Isä, Tuuri Hyppynen, pystyi vain vaivoin kätkemään tyytyväisyytensä, kun Taito korjasi yhden kuuman kesäpäivän aikana perheen vanhan Valmetin, lypsykoneen moottorin ja heinäladon katon. Äiti, Varma Hyppynen, puolestaan katsoi suu auki, kun Taito kutoi vanhoista vaatteista räsymaton ja sivumennen maalasi porstuan seinät. Vaikutti siltä, että Taito pärjäsi lähes kaikessa mihin hän ryhtyi.

Taiton varttuessa oli peruskoulun päättyessä aika valita paikka opiskeluille. Käsistään kätevälle ja työtä pelkäämättömälle Taitolle ammatillinen koulutus oli luonnollinen valinta. Ongelmaksi muodostuikin vaihtoehtojen paljous, sillä kaikesta tasapuolisesti innostuneelle Taitolle oli tarjolla valtaisa määrä toinen toistaan kiinnostavampia valintoja. Onneksi Perä-Törnään ammattiopiston opinto-ohjaaja tunsi tapauksen ja Taitolle räätälöitiin täysin oma opintopaketti. Päättötodistukseen kirjattiin yksinkertaisesti ”Taito Hyppynen – Moniosaaja”.

Opiskeluiden jälkeen Taito kävi uusien oppiensa voimin tosissaan hommiin. Hän korjasi naapurin auton kaasuttimen, asensi Vääräsuon mummolle digiboksin ja suunnitteli Perä-Törnään Rouvain Kissainsuojeluyhdistykselle kotisivut… lista Taiton arkisista teoista kasvoi kasvamistaan ja hänen maineensa kiiri Perä-Törnään kunnanrajojen ulkopuolelle. Taito sai havaita, että hänelle arkiset ja koulussa opitut askareet tuntuivat perä-törnääläisistä suoranaisilta sankariteoilta. Taitajan apua osattiin arvostaa, kun tosi oli kyseessä.

Maineen kiiriessä avuntarvitsijoiden määrä vain lisääntyi. Vaikka ihmisten auttaminen hädässä olikin palkitsevaa puuhaa, alkoi se häiritä Taiton harrastustoimintaa. Vasta hankittu autonkori odotti maalausta ja uutta asuntoa ei ehtinyt sisustamaan, kun perä-törnääläiset kyselivät apua erilaisiin huoliinsa. Ei Taito toki yksin ollut – joka vuosi ammatillisesta koulutuksesta valmistui uusia toinen toistaan osaavampia taitajia suomalaisia auttamaan – mutta kohtuus kaikessa.

Niinpä Taito ompeli itselleen sankarin naamioasun äitinsä vanhalla Singerillä. Pian Taiton sankariteot alkoivat Taiton sijaan mennä tuntemattoman naamiosankarin piikkiin ja kansalaiset eivät enää tienneet, oliko heitä auttanut Taito vai joku muu lukuisista suomalaisista Taitaja-sankareista. Vapaalla ollutta Taitoa – kuten muitakaan todellisia Taitajia – ei pystynyt enää erottamaan tavallisten kansalaisten joukosta. Ainoastaan legendat taitajien tekemistä uroteoista levisivät ympäri Suomea.

Oulun saadessa vuoden 2010 Taitaja-kisat järjestääkseen, oli vain luonnollista kutsua Taito Hyppynen apuun kisojen sanansaattajaksi. Uupumaton ja periksi antamaton Taito tulee antamaan seuraavan vuoden aikana täyden panoksensa kisojen eteen.


lipunnosto Taito_ja_Samppa
Taitaja-lippu nostettiin salkoon  Oulun Taitaja-vuoden merkiksi. Taitaja 2010 Oulu -projektipäälllikkö Sauli Jaara Taito Hyppysen kainalossa.


Valokuvat:
Studio Juha Sarkkinen
Painamalla kuvaa hiirellä saat avattua sen isompana.
 
In cooperation with:
toyota_fin_small iss_fin teknologiateollisuus_fin nrj_fin
oulu_fin electrolux_fin jalas_fin s-ryhma_fin
oakk luovi osekk_logo_rgb logo4